fallback

Нервността на пазарите идва от неясното бъдеще за еврозоната

Фискален федерализъм, а не край за еврото, е възможен изход според управляващия директор на Pimco Пол МакКъли

23:06 | 21.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Това, което прави пазарите нервни, според управляващия директор на Pimco Пол МакКъли, е несигурността около следващите стъпки относно еврото и Европейския съюз – или край за единната валута, или придвижване в посока фискален федерализъм на континента.

МакКъли, който оглавява търговията с краткосрочни облигации в най-големия облигационен фонд в света, побърза да уточни, че не става въпрос непременно за разпадане на еврозоната, предава CNBC.

Според него кризата в Европа е въпрос на противопоставяне между северните страни, водени от Германия, и южните, на които те помагат. Това не може да бъде дългосрочно решение.

„То е като да дадеш заем на безработен роднина”, обяснява той. „Не ти се иска особено да му помагаш, но ако не го направиш, той ще се нанесе у вас”.

МакКъли смята, че в крайна сметка Северът ще се умори да налива пари в южните страни, което би могло да доведе до преструктириране на Юга.

Той добавя, че Pimco в момента не купува щатски ДЦК, тъй като има достатъчно.

Според Тони Кресензи, старши вице-президент в Pimco, държавните облигации могат да се окажата добра застраховка за инвеститорите в акции.

Чък Лар, ръководител на новия отдел за дялови инвестиции в компанията, очаква променлива търговия до лятото.

Според него европейските фондови пазари, които понастоящем се търгуват с отстъпка от 30%, предлагат възможности за инвеститорите.

Той смята за сектори с потенциал износителите и производителите на основни потребителски стоки.

"Сред тях са компаниите за храни и напитки, които бяха прекомерно разпродадени, а всъщност са изключителни генератори на свободни средства", обяснява Лар.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:47 | 05.09.22 г.
fallback