fallback

По 6 хил. евро ще получават страните в ЕС за приемане на бежанец

Създава се Европейска служба за подкрепа в областта на убежището, която ще е базирана в Малта

12:26 | 19.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Държавите членки на Европейския съюз, които доброволно искат да приемат бежанци от трети страни, могат да получат до 6 хил. евро за презаселено лице, съгласно законодателното предложение, което Европейският парламент (ЕП) прие на 18 май. 

Страните от ЕС допринасят като цяло много по-малко за презаселването на бежанци, отколкото други страни като САЩ, Австралия и Канада, се казва в доклад на институцията.

ЕП одобри и създаването на Европейска служба за подкрепа в областта на убежището, след като по въпроса беше постигнат компромис със Съвета.

По данни от доклада ЕС е допринесъл само за около 6,7% от презаселването на бежанците в световен мащаб през 2008 г. (4378 бежанци). Към момента само 10 държави членки участват постоянно в програмата за презаселване на бежанци. Именно за да насърчат повече страни от ЕС да се включат в нея, депутатите предлагат въпросното финансиране в размер на 6 хил. евро за всяко презаселено лице през първата година, 5 хил. евро за втората и по 4 хил. евро за последващия период.

Допълнителната сума, която получават новоприсъединилите се към програмата държави членки през първите две години от участието си, трябва да бъде инвестирана в разработването на устойчива програма за презаселване.

Програмата за презаселване ще следва определени общи годишни приоритети на ЕС, по отношение на които има разногласия между Парламента и Съвета. Членовете на ЕП искат да дадат приоритет на следните категории уязвими бежанци: деца и жени, изложени на опасност от насилие или експлоатация, на непридружените непълнолетни, лица със сериозни медицински нужди, които налагат специално лечение и могат да бъдат лекувани единствено след презаселване, както и на лица, преживели насилие и мъчения.

Съветът, от своя страна, иска приоритетите да бъдат определени на основа на географските региони и на националността на бежанците.

Парламентът одобри също така създаването на Европейска служба за подкрепа в областта на убежището. Базираната в Ла Валета (Малта) агенция трябва да предоставя експертна помощ на държавите членки, които приемат бежанци.

Тя ще подпомага засилването на сътрудничеството между националните власти, и ще предоставя административна помощ на държавите членки, които са подложени на особена тежест в това отношение. Парламентът и Съветът постигнаха споразумение относно предоставянето на Агенцията на ролята на координатор на обмена на информация относно действията по презаселване, предприети от страните от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:21 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още