fallback

Оптимизмът на европейските борси се завърна

ЕС преведе 14,5 млрд. евро от заема за Гърция, за да може страната да посрещне утре свои задължения за 8,5 млрд. евро

20:09 | 18.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Оптимизмът се завърна на фондовите борси на Стария континент, които днес се повишиха за първи път през последните три сесии, подкрепени от добрите финансови резултати на няколко големи европейски компании, като Vodafone и British Land.

Притесненията, че дълговата криза ще навреди на икономическото възстановяване на региона утихнаха, което подкрепи акциите от добивния сектор, начело с минните компании Rio Tinto Group и Anglo American.

Финансовите компании също се наредиха сред най-добре представилите се на европейските борси днес, като помогнаха на общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 да се повиши с 1,3% до 251,36 пункта, пише Bloomberg.

Регионалният борсов измерител Stoxx Europe 600, който покрива пазарите на ценни книжа в 17 западноевропейски страни, плюс Гърция, изгуби 7,6% от стойността си, след като на 15 април стигна най-високата си точка за тази година.

Европейският съюз обяви днес, че на Гърция са били преведени 14,5 млрд. евро от заема за общо 110 млрд. евро, който й бе отпуснат на 2 май. Това гарантира, че страната ще може да посрещне утре задълженията си по изтичащи държавни ценни книжа за 8,5 млрд. евро.

Въпреки тази новина обаче гръцкият борсов измерител ASE завърши сесията с понижение от 0,3% до 1 629,24 пункта.

Финансовите министри от еврозоната обясниха след вчерашната си среща, че мерките за затягане на бюджетния дефицит на Гърция няма да доведат до вълна от държавни икономии на целия континент, които биха могли да забавят възстановяването на икономиката.

Националните индекси се повишиха в 15 от 18-те европейски борси, като с най-силен ръст се отличиха испанският IBEX и италианският MIB, които добавиха 3,7% до 9 627 пункта и 2,5% до 20 314,21 пункта съответно.

Френският индекс на сините чипове CAC 40 на свой ред скочи с 2,1% до 3 617,32 пункта, воден от Societe Generale, чиито акции поскъпнаха с близо 5%.

Във Великобритания FTSE 100 напредна с 0,9% до 5 307,34 пункта въпреки новината, че годишната инфлация е скочила до 3,7% през април. Това е повече от заложения от Английската централна банка инфлационен таван от 3% и ще затрудни провеждането на паричната й политика.

На фондовата борса във Франкфурт DAX нарасна с 1,5% до 6 156 пункта, след като инвеститорите пренебрегнаха силното понижение на индекса на икономическото доверие на ZEW през май, което чертае неясно икономическо бъдеще за някои европейски страни.

Икономическите данни за еврозоната от днес показаха, че инфлацията се е ускорила до 1,5% на годишна база през април, което е все по-близо до горната граница от 2%, поставена от Европейската централна банка. 

Данните показаха още, че търговският дефицит на еврозоната за март е скочил до 4,5 млрд. евро в сравнение с 1,6 млрд. евро преди година и 2,4 млрд. евро през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:42 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още