fallback

ЕС замрази руски активи за 14 млрд. евро

Общността обмисля актуализация на списъка с престъпления, добавяйки и нарушение на санкционните режими, като основание за замразяване на средства

17:33 | 17.07.22 г. 11
Автор - снимка
Създател

По силата на санкциите заради войната в Украйна ЕС замрази руски активи на стойност 13,9 млрд. евро, съобщава Bloomberg. Само шест държави - Австрия, Белгия, Люксембург, Германия, Франция и Ирландия, са блокирали активи за 12,7 млрд. евро. Някои от страните от общността въобще не са предприели някакви мерки за руските активи, коментира комисаря по въпросите на правосъдието Дидие Рейндерс.

"Само шест държави свършиха своята работа", посочва той в интервю.

В края на миналата седмица ЕК представи нов пакет със санкции срещу Москва, като основната част от мерките са свързани със затягането на пропуски от предишните пакети. Общността работи и по даване на по-голяма власт на страните от ЕС да замразяват активи, разширявайки списъка с криминални престъпления, които позволяват това. Очакванията са, че към корупцията и пране на пари ще бъдат добавени и дейности по нарушаване на санкционните режими.

Рейндерс се надява при тези промени в правилата държавите от общността не просто да замразяват, но и да могат да конфискуват такива активи. За да стане това, трябва да има връзка между престъплението и притежаването на средствата, допълва още комисарят.

Вероятно тези правила ще бъдат публикувани през октомври, след като Европейския парламент изрази своята подкрепа за тях.

Замразените руски активи се сочат като един от източниците за финансиране на дейностите по възстановяване на Украйна след края на военния конфликт. В началото на юли Киев представи по време на донорска конференция в Лугано план на стойност 750 млрд. долара, който включва не само изграждане на разрушената инфраструктура, но и реформи, които да помогнат на страната в нейната европейска интеграция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:59 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още