fallback

ЕС готви нов пакет от санкции срещу Русия

Очаква се те да са насочени срещу руското злато, да въведат нови търговски ограничения върху машинното оборудване и да санкционират нови 50 души

16:45 | 15.07.22 г. 8
Автор - снимка
Създател

Европейският съюз ще предложи в петък нова серия санкции срещу Русия заради инвазията в Украйна. Готви се също така затягане на предишните вече одобрени мерки, съобщават източници на Bloomberg, запознати с въпроса.

Очаква се новите санкции да са насочени срещу руското злато, да въведат нови търговски ограничения върху машинното оборудване и да прибавят нови 50 души към списъка със санкционирани лица.

Също така предложенията ще включват и пояснения и корекции на по-ранните мерки, които може да са засегнали потока на износ на земеделски и хранителни стоки от Русия, посочват запознатите. Досега Европейският съюз не е санкционирал директно износ на хуманитарни стоки или такива от основно значение, но някои доставки може да са се оказали забавени от търговци и компании, спазващи ненужно строго мерките на блока.

Като част от модификациите на съществуващите санкции ЕС също така се очаква да поясни, че пристанищата, от които такива стоки се изпращат, няма да бъдат санкционирани, казва един от източниците.

Приемането на новия пакет санкции изисква подкрепата на всички страни членки, а самият той може да се промени преди това да стане. Целта е официално да се приемат новите мерки следващата седмица, посочват запознатите.

Блокът се надява, че така ще се облекчат съмненията и притесненията за основната търговия на фона на покачващите се цени на храните по света, казва още източник.

По-рано в четвъртък Bloomberg съобщи също, че блокът обмисля вдигане на санкциите за малка група от руснаци по правни причини.

На този фон обаче по-рано в петък стана ясно, че въпреки войната в Украйна ЕС остава основният купувач на петрол от Русия, показва анализ на мозъчен тръст. Съобщенията в медиите за предполагаеми големи обеми на внос на петрол в Китай и Индия създават различно и следователно подвеждащо впечатление, пише в публикуван анализ на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA) в Хелзинки. През юни ЕС е отговарял за 51% от износа на петрол от Русия, Китай - за 25%, а Индия - само за 4%. Другите страни от Г-7 и НАТО са отговорни за 9% от износа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:36 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още