fallback

Данните за инфлацията в САЩ тласнаха надолу борсите в Европа

Почти всички сектори от икономиката на Стария континент се озоваха на червена територия

19:44 | 13.07.22 г.

Снимка: Bloomberg LP

Европейските борси завършиха с понижение сесията в сряда, след като инвеститорите реагираха на новите данни за инфлацията в САЩ, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 отбеляза спад от 0,9%, а почти всички сектори се озоваха на отрицателна територия след данните за по-висока от очакванията инфлация в САЩ.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 отписа 0,74% от стойността си и завърши деня на ниво от 7156,37 пункта. Френският CAC 40 е надолу с 0,73% до равнище от 6000,24 пункта. Германският DAX отбеляза спад от 1,16% до ниво от 12 756,32 пункта.

Индексът на потребителските цени в САЩ, широк измерител за ежедневни стоки и услуги, нарасна с 9,1% през юни спрямо година по-рано и надмина очакванията на Dow Jones за 8,8%.

Това е още един месец на най-бърз темп на инфлацията от декември 1981 г. насам. След изключване на волатилните цени на храните и енергията, т. нар. основен индекс на потребителските цени (CPI) се повиши с 5,9% спрямо очакванията за 5,7%.

Данните може да накарат Федералния резерв да повиши лихвите с още 75 базисни пункта на срещата си този месец. Миналия месец Фед вдигна бенчмарковата си лихва с три четвърти от процентния пункт до диапазон от 1,5%-1,75% при най-агресивното си повишаване на лихвите от 1994 г. насам.

Сред най-добре представилите се компании в Stoxx 600 беше Orion, чиито книжа поскъпнаха с 9%, след като финландската фармацевтична компания повиши прогнозите си за цялата година. Тя предприе този ход, след като подписа споразумение за сътрудничество с Merck, целящо разработване на лекарство за рак на простатата.

В същото време цената на акциите на компания Sinch се понижи с 0,8%, като ограничи резките загуби по-рано по време на сесията. Седмицата е тежка за шведската комуникационна компания, чиито книжа поевтиняха във вторник, след като печалбата ѝ за второто тримесечие беше засегната заради преоценка на историческата цена на продадени стоки.

В макроикономически план публикувани по-рано в сряда данни показаха, че британската икономика е нараснала неочаквано през май с 0,5% на месечна база, съобщи Националната статистическа служба на Великобритания. Икономисти, участвали в допитване на Ройтерс, очакваха нулев растеж през май спрямо април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:44 | 13.09.22 г.
fallback