fallback

Европейските борси поеха глътка въздух от спадовете в сряда

Книжата на Just Eat Takeaway поскъпнаха с над 15% след сделка с Amazon

20:04 | 06.07.22 г. 1

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Европейските борси завършиха сесията с повишение в сряда на фона на опитите на пазарите да се отърсят от спадовете в предишната сесия, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 отбеляза ръст от 1,7%, а технологичният сектор, медиите и търговията на дребно напреднаха с над 3% и проведоха ръстовете, а почти всички сектори и големи борси се озоваха на положителна територия.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 е нагоре с 1,17% до ниво от 7107,77 пункта. Германският DAX се повиши с 1,56% и завърши деня на равнище от 12 594,52 пункта. Френският CAC 40 напредна с 2,03% до ниво от 5912,38 пункта.

Книжата на Just Eat Takeaway поскъпнаха с над 15%, след като Amazon се договори за придобиването на дял от 2% в американското ѝ подразделение GrubHub с цел да осигури достъп на членовете на премиум програмата си.

В същото време цената на акциите на френската компания за комунални услуги EDF се повиши с над 14 на сто, след като френското правителство съобщи, че ще национализира 100% от компанията.

Ръстът на фондовите пазари в Европа в сряда се случва, след като паневропейският индекс Stoxx 600 отбеляза спад от 2,1% във вторник на фона на нарастващите опасения от рецесия в региона.

Индексът Sentix Economic за юли показа в понеделник, че доверието на инвеститорите в еврозоната с 19 страни членки е спаднало до най-ниското си ниво от май 2020 г., което сочи към „неизбежна“ рецесия.

Във вторник еврото достигна най-ниското си ниво от две десетилетия на фона на опасенията от рецесия заради повишаването на цените на газа и войната в Украйна, която не показва признаци на затихване.

Във Великобритания трейдърите следят политическите развития с премиера Борис Джонсън, който е изправен пред напускане на министри от правителството.

Британският финансов министър Риши Сунак и здравният министър Саджид Джавид подадоха оставки във вторник като протест срещу ръководството на Джонсън, а редица други държавни ръководители също се оттеглиха в сряда.

В макроикономически план продажбите на дребно в еврозоната нараснаха с 0,2% на месечна база през май и с 0,2% на годишна база, което е малко под прогнозите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:22 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още