fallback

Унгария се обяви и срещу въвеждането на минимален глобален данък в ЕС

Почти 140 страни достигнаха до сделка от две стъпки през октомври за минимална данъчна ставка от 15% за мултинационалните компании

21:12 | 14.06.22 г. 5

Унгария изрази възражения срещу прилагането на минимална световна данъчна ставка в Европейския съюз (ЕС) във вторник, заявявайки, че може да подкрепи единствено предложение, които не поставя в неблагоприятно положение компании, работещи в Унгария, и позовавайки се на допълнителни рискове заради войната в Украйна, предава Ройтерс.

Почти 140 страни достигнаха до сделка от две стъпки през октомври чрез посредничеството на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за минимална данъчна ставка от 15% за мултинационалните компании.

Споразумението направи по-трудно компаниите като Google на Alphabet, Amazon и Facebook на Meta да избягват плащането на данъци, регистрирайки печалба в юрисдикции с ниски данъци.

Отделните страни сега трябва да изготвят детайлите за това как да бъде приложена сделката преди крайния срок на ОИСР за 2023 г.

Франция, която в момента държи ротационното шестмесечно председателство на Съвета на ЕС, иска бързо прилагане на сделката в 27-членния блок, където данъчните въпроси изискват единодушно одобрение.

Полша продължава да блокира компромиса, а сега и Унгария изрази своите възражения.

„Проектът на подробните правила за предложението на ОИСР за глобална минимална данъчна ставка и прилежащото предложение на Съвета на ЕС не напредва с очаквания темп“, казва правителството на Унгария в отговор по имейл на въпроси на Ройтерс.

Правителството твърди, че въвеждането на предложението на ОИСР да се облагат големи технологични фирми се отлага, а компаниите, създаващи работни места в Унгария, ще бъдат облагани незабавно.

„Освен това рисковете за конкурентоспособността трябва да бъдат оценени и поради войната между Русия и Украйна“, казва още правителството.

В понеделник управляващата партия Фидес на премиера Виктор Орбан предложи проекторезолюция на икономическата комисия на парламента, в която се казва, че парламентът трябва да се противопостави на одобрението на директивите на ЕС относно минималната глобална данъчна ставка поради "военната инфлация и икономическата криза, дължаща се на войната".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:16 | 13.09.22 г.
fallback