fallback

Европейските борси изплуваха на зелена територия в четвъртък

Секторът на строителството и материалите се представи най-добре на Стария континент

19:53 | 02.06.22 г.

Снимка: Bloomberg LP

Европейските пазари завършиха сесията в четвъртък с лек ръст, а трейдърите останаха под въздействието на нови данни за инфлацията и икономическата дейност, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,6% до края на търговията, като секторът на строителството и материалите отбеляза ръст от 2,1% и се представи най-добре в Европа, а на обратния полюс петролният и газов сектор изгуби 0,2% от стойността си.

Германският DAX се повиши с 1,01% до ниво от 14 485,17 пункта. Френският CAC 40 е нагоре с 1,27% до ниво от 6500,44 пункта. Италианският FTSE MIB напредна с 0,6%. Лондонският бенчмарк FTSE 100 е затворен в четвъртък и петък заради празненствата около Платинения юбилей на кралица Елизабет II.

Европейските трейдъри остават под влиянието на данните за инфлацията в еврозоната, която се ускори с 8,1% на годишна база през май и надмина очакванията, като отбеляза седми пореден месец на рекорден връх. Инвеститорите следят внимателно Европейската централна банка за знаци за скоростта и мащаба на повишенията на лихвите, които са необходими за овладяване на цените на потребителските стоки.

Нашествието на Русия в Украйна също е в центъра на вниманието, както и съобщението на ЕС за налагане на частична забрана на вноса на руски петрол. ОПЕК и страни производителки извън картела, включващи Русия, проведоха редовна среща за определяне на политиката си в четвъртък.

Индексите в Азиатско-Тихоокеанския регион отбелязаха спад в търговията в четвъртък. Търговският излишък на Австралия за април е бил по-висок от очакваното. Хонконгският индекс Hang Seng поведе загубите в региона със спад от 1,67%, а книжата на Alibaba поевтиняха с над 3 на сто.

На Wall Street основните индекси започват търговията в четвъртък с ръст, а пазарите се опитват да се отърсят от двата дни на загуби.

На корпоративния фронт книжата на Atos поскъпнаха с 8%. Френският IT гигант обяви партньорство с британския производител на чипове Arm и с University College London в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:01 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още