IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската икономика се свива през април на фона на тежестта на санкциите

Това се дължи на „безпрецедентния натиск на санкциите“, който е засегнал както транспортните връзки, така и потребителското търсене

22:40 | 01.06.22 г. 38
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Щетите от санкциите срещу Русия си проличават през април, когато икономиката се е свила, индустриалното производство намалява, а цените на дребно отбелязват най-големия си спад от началото на пандемията.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се свива с 3% през април на годишна основа, показват данни на руското министерство на икономиката, след като през март бе отчетен ръст от 1,3%. От ведомството обвиняват за това „безпрецедентния натиск на санкциите“, който е засегнал както транспортните връзки, така и потребителското търсене, съобщава Bloomberg.

БВП на Русия на годишна основа. Графика: tradingeconomics.com

Цените на дребно през април пък се понижават за първи път от година насам, изтривайки 9,7%, показват отделни данни на Федералната статистическа служба на страната.

Паническото пазаруване в седмиците, след като Русия атакува Украйна преди три месеца, първоначално предотврати кризата с потребителските разходи. Но ефектите от търговските и финансови ограничения, наложени от западните държави, оказват своето влияние на фона на ускоряващата се инфлация, която изяжда доходите на руснаците.

„Април бе първият месец, който отразява рецесията в пълен мащаб“, казва София Донетс, икономист на Renaissance Capital в Москва преди публикуването на данните. „Потреблението потъна до значителна степен след щуро увеличение през март“, допълва тя.

Ударът по индустрията и карго превозите също се оказа по-голям от очакваното през април, като заводското производство намалява с 1,6% на годишна основа. Реалният разполагаем доход също намалява с 1,2% през първото тримесечие.

За сметка на това трудовият пазар остава стабилен, като безработицата дори изненада с известно понижение до 4% през април. Това е факт, въпреки че десетки чуждестранни компании се изтеглиха от Русия след атаката срещу Украйна, но немалка част продължиха да плащат на служители поне временно.

Най-санкционираната икономика в света вече е напът да отчете свиване две поредни години за първи път от разпада на Съветския съюз преди три десетилетия.

Разпространението на кризата към потребителската икономика подчертава рисковете пред Русия, тъй като разходите на домакинствата представляват над половината от брутния ѝ вътрешен продукт.

Към момента почти всяка девета руска компания е засегната от санкциите, показва проучване, публикувано по-рано тази седмица.

Но на фона на всичко това има и някои индикатори, които сигнализират, че може би се задава и известно облекчение.

Ралито на рублата и сравнително по-ниската инфлация позволиха на централната банка да понижава лихвите. Потребителските цени не са нараснали през седемте дни до 27 май, след като предходната седмица регулаторът реши понижи основния си лихвен процент от 14% на 11%.

Решението бе взето на извънредно заседание, с което основната лихва е понижена с общо 900 базисни пункта от февруари насам.

Друг знак за стабилизиране – измерител на промишлената активност, публикуван по-рано в сряда от S&P Global, показа, че секторът изненадващо се е върнал към растежа с възстановяването на бизнес доверието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 2 години
само дето тия май са украинци :D .. но уважавам инжинерната мисъл, кефи ме..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
Виж едно високотехнологично чудо от рассията , тъй и тъй ще правят москвичи пак ... :))) ... хората изследват дълбокият космос , тия деградират тотално ... https://***.youtube.com/watch?v=_p9bVjNZqE0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
''...Към момента почти всяка девета руска компания е засегната от санкциите, показва проучване, публикувано по-рано тази седмица...'' А- още може- всяка втора компания да е засегната от санкциите- защото руската икономика е колос на американски и ЕС глинени крака. Премахнат ли се от нея американските и ЕС технологии, електронни компоненти, чипове, софтуер и определени специфични резервни части, руската ''економика'' отива на кино. Това би следвало да е и целта на ЕС- ''умните'' войнолюбиви руснаци най- после да проумеят тази простичка истина за собствената им '' икономика''.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
Oбичам България
преди 2 години
Аз няма проблеми, мой. Ама не ми плащат в рубли и вече не работим на руския пазар, който междудругото беше много голям, но не носеше никакви приходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 9
ing5rov
преди 2 години
Ленче , я покажи европейската , дето въвежда санкции ... на какъв хал е ... мисиркииии , *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
khao
преди 2 години
*** нали нафтата е ефтина... удри москала до ламарината и да бичи филип киркоров на ВЕФ-а!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още