fallback

Европейските акции паднаха до двумесечно дъно

Индексът Stoxx 600 изтри 2,9% до 417,46 пункта, което е най-ниско ниво от 8 март

19:07 | 09.05.22 г. 7

Европейските акции паднаха до двумесечно дъно, след като глобалните инвеститори разпродаваха рискови активи заради опасенията заради инфлацията.

Индексът Stoxx 600 изтри 2,9% до 417,46 пункта, което е най-ниско ниво от 8 март. Акциите на компаниите от туристическата индустрия и технологичните акции допринесоха най-много за спада, пише CNBC.

От дружествата в индекса най-силен спад претърпяха акциите на компанията за доставка на храна Delivery Hero – с 12%. Британската рекламна агенция S4 Capital изтри над 10% от пазарната си оценка, след като беше принудена да намали прогнозите си за печалбите си. Дружеството има проблем с одита, заради което отложи публикуването на резултатите си за цялата финансова година.

В Германия DAX се понижи с 2,15% до 13 380,67 пункта, във Франция CAC 40 отписа 2,75% до 6 086,02 пункта, а във Великобритания FTSE100 записа спад от 2,32% до 7 216,36 пункта.

Бягството от риска на европейските пазари идва, след като регионалните акции отстъпиха в края на последната търговска седмица на фона на разгрома на пазарите в САЩ. Миналия четвъртък Уолстрийт отбеляза най-лошия си ден от 2020 г., припомня медията.

Американските акции започнаха със спад сесията в понеделник, като S&P 500 падна до ново 52-седмично дъно.

Акциите в Азиатско-Тихоокеанския регион също отстъпиха в понеделник.

Глобалните пазари са нестабилни през последните седмици, тъй като има несигурност по отношение на перспективите пред паричната политика, инфлацията и икономическия растеж.

Волатилността се повишава. Индексът Vix, който проследява очакваната волатилност на S&P 500, падна с една пета през първата половина на седмицата, преди да скочи с 25% в четвъртък. Това е повече от два пъти средното за пет години, коментира Стюарт Кърк, глобален ръководител изследвания и отговорни инвестиции в HSBC.

Инвеститорите внимателно следят и новините за войната в Украйна. Днес училище в района на Луганск в Източна Украйна беше засегнато от руски обстрел, като броят на загиналите още не е уточнен. Луганск е един от двата региона, които съставляват областта Донбас, където руските войски сега до голяма степен концентрират атаките си.

Русия проведе днес Денят на победата – традиционния военен парад в чест на поражението, което Съветският съюз нанася на нацистка Германия във Втората световна война. В речта си президентът Владимир Путин се опита да оправдае безпрецедентното си нахлуване в Украйна, като коментира, че Западът се „подготвя за нахлуването на нашата земя, включително Крим“, предава Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:37 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още