fallback

Спирането на руските газови доставки не попречи на ръста на европейските борси

Водещите европейски индекси записаха повишения, докато инвеститорите осмисляха постъпващите данни от финансовите отчети на компаниите

19:31 | 27.04.22 г. 5

Спирането на руските газови доставки не успя да помрачи настроението на европейските борси, които завършиха търговската сесия в сряда с повишения, докато инвеститорите осмисляха постъпващите данни от финансовите отчети на компаниите, пише CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 нарасна с 0,73%, или 3,21 пункта, до 444,31 пункта, като почти всички сектори и основни борси бяха на зелена територия.

Измерителят САС се увеличи с 0,48%, или 30,69 пункта, до 6445,26 пункта.

Показателят DAX отбеляза ръст от 0,27%, или 37,54 пункта, до 13 793,94 пункта. Бенчмаркът FTSE също се повиши с под 1%, или почти 40 пункта, до 7425,61 пункта.

Инвеститорите следят отблизо войната в Украйна и следващите ходове на Москва, след като руската енергийна компания „Газпром" внезапно спря доставките на природен газ за Полша и България. Причината, посочена от Москва, е, че страните са отказали да се съобразят с руското искане да плащат за газа в рубли.

Малко след това западните страни реагираха остро на хода на Москва и обвиниха Русия в "опит за изнудване и шантаж".

Във вторник руският външен министър Сергей Лавров определи опасността от конфликт с ядрени оръжия като сериозна в момента.

Според Лавров в момента съществува и реална опасност от трета световна война. "Опасността е сериозна, реална и не бива да се подценява", коментира Лавров.

Сезонът на отчетите е в разгара си, като няколко банки съобщиха резултатите си за първото тримесечие.

Акциите на Credit Suisse поевтиняха с почти 3%, след като банката отчете поредна нетна загуба през първите три месеца на годината. Ценните книжа на Deutsche Bank също поевтиняха с около 6%, макар че компанията отчете нетна печалба от 1,06 млрд. евро, която е най-високата тримесечна печалба от 2014 г. насам.

Търговската сесия на Wall Street започна с плахи ръстове в сряда, след като във вторник водещите щатски индекси отчетоха силни понижения на фона на притесненията за икономическия растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:19 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още