fallback

Дъщерна банка на руската Алфабанк в Нидерландия фалира

Банкрутиралият кредитор наскоро осъди руската инвазия в Украйна и казва, че спазва всички санкции срещу Русия

22:17 | 22.04.22 г.

Руската търговска банка Amsterdam Trade Bank, регистрирана в Нидерландия, фалира. Несъстоятелността ѝ е обявена днес от съд в страната, предава ВВС.

Банката попада пряко под ударите на международните санкции, отбелязва БГНЕС.

Окръжният съд в Амстердам потвърди фалита на дъщерното дружество на руската Алфабанк. Първоначалното решение за обявяването в несъстоятелност е на нидерландската централна банка.

В изявление на своя уебсайт централната банка заявява, че клиентите, които притежават депозити в Amsterdam Trade Bank, ще бъдат компенсирани в максимален размер до 100 хил. евро в рамките на системата за гарантиране на депозитите в страната.

Amsterdam Trade Bank, основана през 1994 г., има около 23 хил. клиенти.

Банкрутиралата банка наскоро осъди руската инвазия в Украйна. В опит да спаси дейността си банката подчерта, че работи със средства по европейски проекти за малки и средни предприятия на нидерлански и германски дружества. В изявлението си тогава тя подчерта и че работи по европейските правила, действа независимо от акционерите си и спазва всички санкции срещу Русия.

На 6 април Вашингтон наложи строги санкции срещу руски банки, включително Сбербанк и Алфабанк, като последната е най-големият частен кредитор на Русия. САЩ замрази всички техни активи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:02 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още