fallback

Европейските борси се оцветиха в зелено след решението на ЕЦБ

Секторите на туризма и развлеченията се представиха най-добре в Европа в четвъртък

20:28 | 14.04.22 г.

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси приключиха сесията в четвъртък с лек ръст, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) потвърди, че програмата ѝ за изкупуване на активи (APP) ще приключи в третото тримесечие, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,68%, а секторите на туризма и развлеченията прибавиха 3,19% към стойността си, технологичният сектор е надолу с 0,46%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 е нагоре с 0,47% до ниво от 7616,38 пункта. Германският DAX напредна с 0,62% до 14 163,85 пункта. Френският CAC 40 се повиши с 0,72% и завърши деня на равнище от 6589,35 пункта.

ЕЦБ остави непроменена паричната си политика, но потвърди, че ще прекрати програмата си за изкупуване на облигации през третото тримесечие. След като тя приключи, се очаква централната банка да започне да повишава лихвите, като последва примера на Английската централна банка (АЦБ) и Федералния резерв в САЩ.

„Корекции на ключовите лихви на ЕЦБ ще се случат известно време след края на нетните покупки на Управителния съвет по APP и това ще се случи постепенно“, съобщи съветът.

На корпоративния фронт цената на акциите на унгарската нискотарифна авиокомпания Wizz Air се повиши с 8,4% след публикуването на отчета ѝ. Книжата на Atlantia поскъпнаха с 4,3%, след като семейство Бенетон и американската инвестиционна компания Blackstone отправиха оферта за италианската пътна и железопътна компания.

Цената на акциите на шведската телекомуникационна компания Ericsson се понижи с 8,2%, след като тя предупреди, че вероятно ще бъде глобена от американските регулатори заради начина, по който е провела разследване за подкуп в Ирак. Компанията обяви също спад на тримесечната си печалба след излизането си от Русия.

Инвеститорите в Европа наблюдават и войната в Украйна. Руски ракетен крайцер беше атакуван и повреден от украински сили в Черно море рано в четвъртък, което наложи евакуацията на целия екипаж.

Американският президент Джо Байдън обяви нова военна помощ за Украйна на стойност 800 млн. долара в сряда след едночасов телефонен разговор с президента на страната Володимир Зеленски.

Извън войната в Украйна шеста ваксина срещу COVID-19 беше одобрена във Великобритания, след като здравният регулатор в страната даде зелена светлина на ваксината на френската компания Valneva.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:39 | 07.09.22 г.
fallback