fallback

Спирането на руските енергийни доставки може да удари Германия с 220 млрд. евро

Съветващите правителството в Берлин икономически институти заявиха в обща прогноза, че пълно спиране на вноса на руски газ ще доведе до „рязка рецесия“

14:07 | 13.04.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германия бе предупредена, че може да понесе удар от 220 млрд. евро по производството си в рамките на следващите две години, ако има незабавно спиране на руските енергийни доставки заради Украйна.

Икономическите институти, съветващи правителството в Берлин, заявиха в сряда в обща прогноза, че пълно спиране на вноса на руски газ ще доведе до „рязка рецесия“, съобщава Bloomberg. Загубите за най-голямата европейска икономика ще се равняват на 6,5% от годишното ѝ производство, посочват експертите.

„Решението да станем независими от руски доставки на суровини е вероятно да остане в сила дори и когато военната и политическа ситуация се успокои отново“, се казва в доклада. „Това означава, че част от енергийните доставки и енергоемките индустрии трябва да се прекалибрират“, се казва още в текста.

На фона на увеличаващите се съобщения за жертви и тежки престъпления в Украйна Германия се оказва под все по-голям натиск по отношение на нежеланието да наложи пълно ембарго на руския газ – възприемано като един от най-големите удари, които може да се нанесе на Владимир Путин.

По-рано Украйна отказа на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер посещение в Киев след критиките заради по-ранната му подкрепа за проекта „Северен поток 2“ и ролята му като външен министър за затопляне на отношенията с Москва.

Финансовият министър Кристиан Линднер подчерта големите предизвикателства, пред които е изправена Германия в усилията си да се откъсне от зависимостта от руски енергоизточници колкото се може по-бързо и в същото време спази целта си за климатична неутралност до 2045 г.

„Нашият свят няма да е същият, какъвто някога беше“, написа Линднер, който е председател на пробизнес партията на Свободните демократи, в материал за икономическия всекидневник Handelsblatt.

„Нуждаем се от нови бизнес модели, нови идеи, нови вериги на доставка и нови търговски отношения“, допълни той. Министърът също така подчерта необходимостта да се намали едностранната зависимост, независимо дали става въпрос за внос от Русия или износ към Китай.

Докладът, публикуван в сряда, потвърждава прогнозата за растеж на германската икономика от 2,7% тази година и 3,1% през 2023 г. Инфлацията се очаква да е средно 6,1% през тази година – най-високата от 40 години насам.

Германската икономика, където индустрията е силно преобладаваща, е изправена пред значителни трудности, след като войната в Украйна изпрати цените на енергийните източници до нови върхове и значително затрудни веригите на доставка, които така или иначе бяха ударени от ефектите от пандемията. Инфлацията достигна 7,6% през първия пълен месец на война – най-високото равнище от обединението на Германия през 90-те години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:56 | 13.09.22 г.
fallback