fallback

21 руски авиокомпании са със забрана да летят в ЕС

Москва позволи на превозвачите си да пререгистрират наети самолети, което е нарушение на правилата за безопасност, посочват от Брюксел

16:52 | 11.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

21 авиокомпании с регистрация в Русия имат забрана да извършват полети от и до ЕС, съобщават от Европейската комисия (ЕК). От институцията обновиха списъка с компании, на които е забранен достъпа до общността заради опасения, че не покриват международните стандарти за безопасност.

Причината за включването на руските авиокомпании в европесйкия "черен списък" са процедурите по пререгистрация на самолети, взети на лизинг, което означава, че те ще летят без валидни сертификати от въздушните власти. Това е нарушение на международните стандарти за въздушна безопасност.

Заради войната в Украйна много лизингодатели изискаха предсрочно своите самолети, дадени в Русия. С указ на руския президент Владимир Путин обаче авиокомпаниите в страната могат да пререгистрират тези самолети и да ги използват за вътрешни полети.

Това е нарушение на Конвенцията за международната гражданска авиация, коментира комисарят по въпросите на транспорта Адина-Йоана Вълян, цитирана от пресцентъра на ЕК.

ЕС отказва достъпа до своето въздушно пространство на общо 117 авиокомпании, които нарушават правилата на безопасност. За 90 от тях причината е липсата на достатъчен контрол върху дейността им от националните власти. Тези компании са от 15 държави, сред които Афганистан, Армения, Киргизстан и Либия.

Освен 21-те руски авиокомпании в "черния списък" за нарушения на правилата за безопасност  са още Avior Airlines (Венецуела), Blue Wing Airlines (Суринач), Iran Aseman Airlines (Иран), Iraqi Airways (Ирак), Med-View Airlines (Нигерия) и Air Zimbabwe (Зимбабве).

Iran Air (Иран) и Air Koryo (Северна Корея) могат да извършват полети в ЕС само с определени тип самолети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:17 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още