fallback

Шолц и Зеленски обсъдиха още санкции срещу Русия

Украинският президент настоява за ембарго върху вноса на газ и петрол от Русия

18:27 | 10.04.22 г. 8

Германският канцлер Олаф Шолц. Снимка: Neil Hall/EPA/Bloomberg

Украинският президент Володимир Зеленски написа в Twitter в неделя, че е обсъдил възможни допълнителни санкции срещу Русия в телефонен разговор с германския канцлер Олаф Шолц, предава Ройтерс.

Зеленски призова за ембарго върху вноса на газ и петрол от Русия, но до момента Германия устоява на натиска да го направи.

Шолц заяви в петък, че Германия може да прекрати вноса на руски петрол тази година, но спирането на вноса на газ ще бъде по-трудно, защото страната ще трябва да изгради инфраструктура за внос на газ от алтернативни източници.

Руският петрол съставлява 25% от германския внос, което е спад спрямо 35% преди нашествието на 24 февруари. Вносът на газ за Германия от Русия беше намален до 40% спрямо 55%, а вносът на въглища – от 50% на 25%.

Отделно канцеларията на Зеленски съобщи в комюнике, че президентът е провел конферентен разговор с украински ръководители, по време на който са били развити предложенията на Киев за шести пакет от санкции на ЕС.

В съобщението на канцеларията на Шолц за телефонния разговор на канцлера със Зеленски не се споменава обсъждане на санкции, а се казва само, че Зеленски е информирал Шолц за „настоящото положение и преговори между Украйна и Русия“.

В съобщението се казва още, че Шолц е осъдил военните престъпления по думите му на руската армия в Буча и други части на Украйна и е заяви, че германското правителство ще се стреми извършителите да бъдат установени и изправени пред национални и международни съдилища.

В събота председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен зяви, че руските сили изглежда са извършили военни престъпления, като са атакували цивилни в Украйна, но въпросът трябвало да бъде проверен от адвокати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:11 | 12.09.22 г.
fallback