IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Време е Европа да спре вноса на руски газ

Добавянето му към списъка с продукти под ембарго ще направи живота на Путин максимално труден

18:43 | 07.04.22 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Съществуват и алтернативни оценки. Проучване на Клеменс Фюст от института Ifo в Мюнхен, представено наскоро на икономическия и финансов форум Амброзети, показва, че оценките за спада на БВП варират между 0,2% и 6%. Както казва той: „Ние всъщност не знаем“. Но знаем, че ако ембаргото стане наложително, би било най-добре да го направим сега: както обяснява цитираният по-горе анализ, оправданието е „сезонността на търсенето на газ. Спирането на руския газ през летните месеци може да бъде заменено от норвежки и други източници, за да се поддържат промишлените доставки.“ Такъв ранен ход също би „задействал динамиката на заместване и преразпределение, които са от основно значение за намаляването на икономическите разходи“.

Преди всичко всеобхватно ембарго върху руския внос на енергия в Европа би било изявление на колективна воля в защита на ценностите, върху които е основана следвоенна Европа. Задължение на Германия е да води. Да, ще понесе значителна цена. Но причините, поради които тя е толкова уязвима, в крайна сметка са това, което икономистът Ханс-Вернер Зин правилно нарича „Енергийното фиаско на Германия“ със затварянето на ядрените й мощности и прекомерното разчитане на Русия. Освен това дори при най-лошите допускания, тази цена би била скромна в сравнение с онази, понесена от засегнатите от кризата в еврозоната. 

Разбира се, трябва да се помогне на Германия и други уязвими страни. Наличният газ трябва да се третира като европейски ресурс, доколкото това е практично. Би било великолепен жест, ако Обединеното кралство се присъедини. Ще бъде необходимо също така да се приложат фискални политики, които смекчават удара върху уязвимите хора. Освен това е важно да се изгради инфраструктура, която осигурява максимална гъвкавост.

Дългосрочната цел трябва да бъде Европа да може да внася отвсякъде, докато Русия продължава да разчита на европейските пазари. Краткосрочната цел трябва да бъде да се направи живота на Путин възможно най-труден. По-добра алтернатива би било предложението на Рикардо Хаусман от Харвард за наказателен данък върху руския внос при повечето купувачи по целия свят. Уви, това няма да се случи.

Възможно е искането на Путин за плащане в рубли така или иначе да доведе до спиране на доставките. Но това не трябва да е необходимо. Правилно или не, НАТО реши да не защитава Украйна военно. Най-малкото, което европейците могат да направят, е да използват всички други инструменти, с които разполагат. Те трябва да поемат и споделят разходите по спиране на руския внос на енергия. Те трябва да създадат енергийна политика, която ще максимизира гъвкавостта и устойчивостта. Време е да действаме.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Не го ли знаете кой е импа? Димитър Неков, във фейса можете да се насладите на снимките му, бързо ще разберете защо е такъв мегакомплексар това човеченце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
Ако сте прав- УЖАС... Колко откъснат от живота и света трябва да е човек с неговия манталитет...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
15
rate up comment 2 rate down comment 4
evlogi
преди 2 години
Императорът не е ***.Той наистина си ги вярва тия дето ги ръси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 3
Valentin13
преди 2 години
личи си, че стоиш по цял ден пред компа и сама не си свършила никаква работа. иначе щеше да знаеш какво е тръбна мрежа, налягане, дебит, средна изисквана температура, поддръжка и пре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 4
doba
преди 2 години
Г-жо юрист, досега омайвахте форума, че с термална енергия щели сме да отоплим София(о, Боже, то и по НоваТВ точно това върви, хех). НО - това не става? Може би точно Вие и премиер Киро и г-жа фон дер Лайен(не знам колко разбира тя от енергетика) трябва да направите това. НО на пазарен принцип, не на ала-бала и т.н. Тегли се заем от бамката(на база на проект) и се върви напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
След като си плащам данъците именно в СО и съм редовен платец на потребена топлинна енергия, а Топлофикация София е ОБЩИНСКО дружество, което предоствя услувата '' доставка на топлинна енергия'', следователно не е нужно аз да тегля заем и да ''залея'' София с вода от минералните извори. Това ''заливане'' е вписано като цел в плана за възстановяване, който Урсула днес донесе в София, ОДОБРЕН от ЕК. Така, че- предпочитам данъците ми да отиват за снабдяване с топлинна енергия от минералните извори на София за битово отопление, вместо да се плаща на газпром за същата дейност. Може да се окаже, че България ще потребява напр. само 1.5 милиарда куб.м. газ за индустрията, а отоплението ще бъде на друг принцип...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 4
doba
преди 2 години
Г-жо юрист, предполагам, че сте достатъчно компетентна(дори и повече), за да задвижите бизнес план. Та така, правите плана, теглите заем от бамките и заливате Столицата с вода от минералните извори. И освен, че ще можете да купувате нафтата по 50лв/литър(твърдяно от вас в съседна статия), ще можете да я купувате и много по-скъпо! НО всъщност за какво ще ви е, като залеете цяла БГ с безплатна енергия. Досущ като Зелков 007 :) Нафтата ще е излишна!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 6
юрист
преди 2 години
Aз писах специално за отоплението на сградния фонд на София, а не за индустрията. Що се отнася до минералните извори- София има многомилиарден бюджет- колкото и да струва, София ще има СОБСТВЕН източник на ''топло'' и ще е НЕЗАВИСИМА от руския природен газ за отопление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Тролкиня си ти. Индустрия с топла вода не работи. Не съм против термалната енергия, където е възможно използването и... и колко ще струва това, и кога ще стане обаче?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още