IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой ще се наеме със задачата да гарантира безопасността на Украйна?

Десет страни се спрягат за потенциални гаранти за сигурността на Украйна, която ще се откаже от участие във военни съюзи

21:47 | 30.03.22 г. 12
<p>
	<em>Графит в подкрепа на Украйна в центъра на София. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Графит в подкрепа на Украйна в центъра на София. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Германия има готовност да бъде гарант за безопасността на Украйна, съобщи говорител на канцлера Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс. Идеята е била обсъдена в телфонен разговор между канцлера и украинският президент Володимир Зеленски. В Берлин обаче отказват коментар дали тази гаранция ще има и "военен компонент".

По време на преговорите между Украйна и Русия, провели се в Истанбул на 29 март, Киев представи официално своите предложения за слагане на края военната инвазия. Едно от тях е анагажимент за отказ от участие във военни съюзи, включително и в НАТО, отказ от разполагане на чужди военни бази и контингенти на територията на Украйна, но срещу гаранции за безопасност.

Сред страните, които могат да бъдат гаранти на това споразумение, са сочени посочени още САЩ, Китай, Турция, Канада, Полша, Франция, Великобритания и Израел. Готовност да се присъедини към този списък изрази още и Италия.

Представители на Украйна са на посещение в Израел, за да коментират този статут, посочва израелското издание Haaretz. То припомня, че в първите дни на военния конфликт израелският премиер Нафтали Бенет се срещна с руския президент Владимир Путин в Москва в опит да намери решение.

На този етап и в Москва, и в Киев няма ентусиазъм, че по време на срещата в Истанбул е постигнат пробив в преговорите за мир. Позитивно е, че Украйна формулира конкретни предложения за мир, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Интерфакс.

Украинският президент Володимир Зеленски пък отбеляза във видеообръщение, че украинците не са наивни и вярват само в конкретните резултати. "Ситуацията не става по-добра, а руската армия все още има значителен потенциал да продължи атаките против нашата страна", коментира той в социалните мрежи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Абе, тpoл гнусен, вече денонощно лееш пoмия тук? Само си представям кактв индивид си в реалния живот :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Кой ще се наеме със задачата да гарантира безопасността на Украйна? == Украйна няма да има! Тя ще се бие с Русия до последният украинец. След 20 - 30 - 50 години отново, няма значение. Въпросът е безпредметен. А кой ще я въоръжава за своя сметка? Хегемона и пуделите му..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още