IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой ще се наеме със задачата да гарантира безопасността на Украйна?

Десет страни се спрягат за потенциални гаранти за сигурността на Украйна, която ще се откаже от участие във военни съюзи

21:47 | 30.03.22 г. 12
<p>
	<em>Графит в подкрепа на Украйна в центъра на София. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Графит в подкрепа на Украйна в центъра на София. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Германия има готовност да бъде гарант за безопасността на Украйна, съобщи говорител на канцлера Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс. Идеята е била обсъдена в телфонен разговор между канцлера и украинският президент Володимир Зеленски. В Берлин обаче отказват коментар дали тази гаранция ще има и "военен компонент".

По време на преговорите между Украйна и Русия, провели се в Истанбул на 29 март, Киев представи официално своите предложения за слагане на края военната инвазия. Едно от тях е анагажимент за отказ от участие във военни съюзи, включително и в НАТО, отказ от разполагане на чужди военни бази и контингенти на територията на Украйна, но срещу гаранции за безопасност.

Сред страните, които могат да бъдат гаранти на това споразумение, са сочени посочени още САЩ, Китай, Турция, Канада, Полша, Франция, Великобритания и Израел. Готовност да се присъедини към този списък изрази още и Италия.

Представители на Украйна са на посещение в Израел, за да коментират този статут, посочва израелското издание Haaretz. То припомня, че в първите дни на военния конфликт израелският премиер Нафтали Бенет се срещна с руския президент Владимир Путин в Москва в опит да намери решение.

На този етап и в Москва, и в Киев няма ентусиазъм, че по време на срещата в Истанбул е постигнат пробив в преговорите за мир. Позитивно е, че Украйна формулира конкретни предложения за мир, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Интерфакс.

Украинският президент Володимир Зеленски пък отбеляза във видеообръщение, че украинците не са наивни и вярват само в конкретните резултати. "Ситуацията не става по-добра, а руската армия все още има значителен потенциал да продължи атаките против нашата страна", коментира той в социалните мрежи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
юрист
преди 2 години
НАТО: Русия многократно лъга за намеренията си, затова ще съдим по действията, а не по думите31.03.2022 14:57 (БТА)Русия многократно лъга за намеренията си, затова ще съдим по действията, а не по думите. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция при представянето на годишния доклад за дейността на алианса.Нашето разузнаване показва, че руските сили в Украйна не се изтеглят, а се препозиционират в опит да се подсилят за нови действия в Донбас, уточни той по повод заявките на Москва на преговорите в Турция.Виждаме слабо желание от руска страна за намиране на политическо решение, Москва не променя основната си цел за постигане на военен изход. Можем да очакваме допълнителни настъпателни действия, с още повече страдание. НАТО многократно повтаряше, че Русия се подготвя за пълномащабно нападение в Украйна. Положихме всички усилия за диалог с Русия, но Москва реши да прекъсне дипломатическите връзки, добави Столтенберг. Той нарече руското нападение потресаващо и жестоко, но не и изненадващо.Русия трябва да прекрати тази безсмислена война, да изтегли всичките си сили от Украйна и да преговаря добросъвестно, настоя генералният секретар. Той добави, че страните от НАТО ще доставят оръжие за Украйна, докато е необходимо. По неговите думи употребата на химическо оръжие във войната е "напълно неприемливо".Черно море е от огромна стратегическа важност за НАТО, включително защото там се намират украинските пристанища за износ на зърно за целия свят. Блокирането на тези пристанища повишава световните цени на храните, посочи той.Столтенберг съобщи, че одобрението за алианса в страните от НАТО расте, като 81 на сто подкрепят взаимодействието в отбраната между Европа и Северна Америка, 62 на сто са за оставане в пакта, а едва 11 на сто са на противното мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
Коя държава иска да се бие с руснаците за целостта на Украйна?--- тъъъпа копейка, тоест при първа възможност че нарушите договора... отново!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
jojoba70
преди 2 години
Няма нужда други държави да и помагат. Украинците сами могат да бият руснаците. Оръжия им трябват. Те сега с оръжия от афганистанската война възпират руснаците. Трябват им само 100 танка Абрахам и смятай руснаците за смачкани. Защото сега ситуацията е лък срещу пушка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 4
Petar2015
преди 2 години
Коя държава иска да се бие с руснаците за целостта на Украйна? Май няма много желаещи... Тогава нека да е Франция. Имат да си връщат заради Наполеон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
jojoba70
преди 2 години
Аз не знам как ще завърши войната в Украйна. Но искам след години украинците да натрият носа на руснаците както хърватите натриха носа на сърбите. Гледай къде са днеска Хърватия, скоро ще станат по богати и от Гърция. А Сърбия къде е ? Молят се на руснаците за петрол. Ако хърватите не се бяха разделили със сърбите, можеше да има едно Косово и при тях. Така че какво му е лошото на украинците да искат живота на хърватите. Руснаците какво дава на украинците? Не едно Косово ами цели Три. Крим, Донецк и Луганск.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Да, като не наливаш нищо и 30 лв на литър може да си позволиш :))) слабоумен копейнишки тpoл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
jojoba70
преди 2 години
дядя Вова, ти Костадин Костадинов ли си? Що не си говориш глупостите в Парламента, там ти е добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Писах, мога да наливам и по 30 лева за литър. Троллски мозък може да помисли, че съм беден или някой ми затегнал кранчето. Ти можеш ли да наливаш по 30 за литър?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Reltup
преди 2 години
Копейчици за бедната неваляшка. Митрофанова май е затегнала кранчето на екипа а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
И още нещо, не само, че Укеайна ще я има, но ще бъде и просперираща и успяваща, за ужас на съседен Мордор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още