fallback

Европейските борси започват седмицата с леки ръстове

Войната в Украйна продължава да ограничава повишенията

19:40 | 21.03.22 г. 2

Европейските борси завършиха с леки повишения търговията в понеделник, докато войната между Украйна и Русия продължава да влияе на настроенията на пазарите по света, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи деня с 0,1% ръст, след като редица сектори и основните борси се озоваха на зелено. Секторът на добивните компании записа 4,3% повишение, докато секторът за туризъм и отдих се раздели с 1,8%, след като стана ясно, че пътнически самолет Boeing 737 се е разбил в Китай.

Таблица: CNBC

Световните пазари продължават да се влияят от събитията в Украйна, докато войната в страната продължава. Украинският президент Володимир Зеленски предупреди през уикенда, че ако преговорите за мир с руския лидер Владимир Путин не постигнат успех, това ще означава начало на трета световна война.

„Ако тези опити се провалят, това ще означава, че това е трета световна война“, коментира Зеленски в интервю за CNN, излъчено в неделя сутринта.

Украинските и руските власти се срещнаха няколко пъти в опит да постигнат примирие, но досега няма особен напредък по основните въпроси.

В понеделник Украйна отхвърли ултиматума да предаде крайбрежния град Мариупол на руските сили.

Междувременно инвеститорите следят и ръста на броя на случаите на Covid-19 в Европа, свързани с появилия се подвариант на омикрон варианта.

На корпоративния фронт цената на акциите на финландската Nokian Tyres се понижи с повече от 13%, тъй като компанията е силно зависима от руския пазар и това натежава на бизнеса ѝ. Стойността на книжата на германския производител на оръжия Rheinmetall пък нарасна с повече от 9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:28 | 13.09.22 г.
fallback