fallback

Отказ от отказа от реакторите на Германия може да е по-труден от очакваното

Една от най-големите пречки са доставките на свежо ядрено гориво, които отнемат месеци

18:43 | 16.03.22 г. 4

Отлагане на решението за спирането на ядрените реактори в Германия е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, пише в коментар Bloomberg. Темата излезе на дневен ред на фона на санкциите, които ЕС наложи на Русия заради военната инвазия в Украйна.

Ядрените централи могат да спестят част от газа, използван за производството на електроенергия, което да намали зависимостта от суровината. В допълнение производството на ток може да бъде подкрепено от въглища, които обаче замърсяват повече, отколкото газа.

От години Германия се подготвя за затварянето на централите, разчитайки на руския природен газ. Бившият германски канцлер Ангела Меркел опита да отмени това решението, взето след инцидента във Фукушима, но срещна голяма съпротива. Днес икономическият министър Роберт Хабек коментира, че "няма идеологическо противопоставяне" на подобен план.

Енергийният гигант E.ON, който управлява останалите три работещи реактора в Германия, посочиха в прессъбощение преди време, че е готов за разговори относно техническата възможност и регулаторните рамки работата им да продължи и след края на 2022 година.

Заради войната в Украйна в Европа започнаха да обмислят варианти за гарантиране на енергийната сигурност. Германия например планира инвестиции във възобновяеми активи, терминали за втечнен газ и отлагане на затварянето на въглищните централи. Италия също може отново да отвори въглищните си централи, както и разглежда възможности за увеличаване на газ от САЩ, Азербайджан, Алжир, Тунис и Либия.

Ако се върнем обратно на ядрените централи, то би било много трудно, но не и невъзможно реакторите, които още не са затворени, отново да заработят, посочва Bloomberg. От E.ON са категорични, че се готвят за спиране на работата на централите от години, но са готови да го отменят, ако има подобно искане от страна на правителството.

Повторното отваряне на вече спрени реактори е почти невъзможно - заради липсата на кадри и по технически причини, обясняват анализаторите. Трудно ще бъде и удължаването на живота на оставащите реактори, но е изпълнимо, смята Ханс Кьоних от Aurora Energy Research. Една от най-големите пречки е осигуряването на ядрено гориво - обикновено са нужни около 18 месеца за осигуряване на нови доставки.

От E.ON посочват, че нямат достатъчно свежо ядрено гориво, с което да продължи работата на централите, нямат и нужните висококвалифицирани експерти.

Анализатори коментират, че работата на ядрените реактори може да бъде временно спряна през лятото, за да бъде спестено ядрено гориво за зимните месеци. Паралелно компанията може да направи заявка за свежо гориво за следващите години, но това изисква безусловната подкрепа на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:18 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още