fallback

Европейският съюз одобри нов пакет от санкции срещу Русия

Ограниченията ще засегнат както физически лица, така и фирми

20:27 | 14.03.22 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Посланиците на страните от Европейския съюз (ЕС) одобриха нов пакет от санкции срещу Русия. Те ще влязат в сила след публикуването им в Официалния вестник на ЕС, пише БГНЕС, позовавайки се на туит на председателството на Съвета на ЕС.

"Комитетът на постоянните представители на ЕС, в координация с международните партньори, постигна съгласие по четвърти пакет от санкции, който е насочен към физически лица и юридически обекти, участващи в агресията срещу Украйна, както и към няколко сектора на руската икономика", гласи изявлението.

Новите санкции предвиждат не само лични ограничения, но и спиране на износа на луксозни стоки за Русия, спиране на инвестициите в енергийния сектор и ограничения в стоманодобивната промишленост. Предстои страните членки да решат дали одобряват пакета от санкции, а това ще се случи чрез техническа писмена процедура. Следващият ход ще е публикуването в Официалния вестник на ЕС, с което решението ще влезе в сила.

Освен това посланиците на ЕС съгласуваха съвместно изявление до Световната търговска организация (СТО) срещу специалния статут на Русия и приемането на Беларус в организацията.

"Комитетът на постоянните представители на ЕС одобри обръщение до СТО във връзка с агресията на Русия срещу Украйна. То се отнася до прекратяването на режима на най-облагодетелствана нация за Русия, както и до прекратяването на разглеждането на молбата на Беларус за членство в СТО", се казва в изявлението.

След началото на войната на Украйна ЕС прие три пакета от санкции срещу Русия. Понастоящем санкциите засягат 862 души и 53 организации. Сред тях са най-висшите руски лидери, крупни политици и бизнесмени, военни и банкери. Санкциите включват замразяване на активи и забрана за влизане на територията на ЕС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:58 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още