fallback

Паузата на ценовия ръст при суровините върна оптимизма на борсите в Европа

Polymetal International се изкачи на върха на Stoxx 600, след като книжата на миннодобивната компания поскъпнаха с над 62%

19:42 | 09.03.22 г.
Автор - снимка
Създател

Водещите европейски борсови индекси отчетоха силни ръстове в рамките на редовната сесия, отразявайки паузата в поскъпването на суровините на фона на продължаващата война на Русия в Украйна, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 напредна с 4,68 на сто до 434,45 пункта. Това е най-големият дневен ръст за показателя от март 2020 г.

Германският бенчмарк DAX записа ръст от 1016,42 пункта, или 7,92%, до ниво от 13 847,93 пункта.

Френският измерител CAC отчете повишение от 7,13% до 6387,83 пункта.

Британският показател FTSE прибави 424,87 пункта, или 7,13%, към стойността си, покачвайки се до равнище от 6387,83 пункта.

Ценовият ръст при акциите на автомобилните компании в рамките на Stoxx 600 достигна 9,5%, докато книжата на петролните и газови компании поевтиняха средно с 2,5 на сто.

Волатилността владееше европейските пазари във вторник, когато американският президент Джо Байдън заяви, че спира вноса на руски петрол, ескалирайки допълнително напрежението между Москва и Вашингтон на фона на продължаваща руска инвазия в Украйна.

Този ход рискува да задълбочи проблема с повишаването на цените поради опасенията около предлагането и очакванията за по-силен растеж, като цените на суровия петрол отново скочиха след съобщението на Байдън, преди да се понижат в сряда.

европейски

Пазарните анализатори и инвеститорите следят внимателно промените в цените на суровините, които растат с бързи темпове напоследък, докато геополитическото напрежение се покачва заради войната в Украйна.

Икономистите обърнаха внимание и на новите икономически данни от региона. Промишленото производство на Италия е продължило да се свива в началото на годината, показват сезонно изгладените данни на италианския Национален статистически институт Istat. Индексът на промишленото производство на страната е отбелязал понижение от 3,4% на месечна база през януари. За сравнение, месечното понижение през декември е било в размер на 1,0%.

В същото време европейските компании продължават да представят своите корпоративни отчети.  Книжата на спортната марка Adidas поскъпнаха с около 13%, след като компанията отчете силна печалба.

Акциите на Deutsche Post DHL отчетоха ценови ръст от 12 на сто.

Polymetal International се изкачи на върха на Stoxx 600, след като книжата на миннодобивната компания поскъпнаха с над 62% на фона на съобщението, че операциите ѝ в Русия и Казахстан продължават без прекъсване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:12 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още