fallback

И третият кръг от преговорите между Русия и Украйна не постигна особен напредък

Володимир Зеленски призова светът да наложи международно търговско ембарго на Русия

21:36 | 07.03.22 г. 5

Третият кръг от преговорите между делегациите на Киев и Москва, който продължи повече от три часа, не е постигнал особен напредък, разкриха страните, цитирани от БГНЕС.

Преговорите за войната в Украйна, които се проведоха в Брест, Беларус, по предварителна информация трябваше да съгласуват въпросите с хуманитарните коридори. Нито Украйна, нито Русия обаче казаха да са направили съществена крачка напред.

Ръководителят на руския преговорен екип в преговорите между Москва и Киев Владимир Медински заяви, че третият кръг от преговорите не е оправдал очакванията.

"Нашите очаквания от преговорите не се оправдаха. Надяваме се, че следващия път ще успеем да направим по-значителна крачка напред", каза ръководителят на руската делегация в телевизионно изявление.

От украинска страна казаха, че срещата е довела до „малки положителни“ промени по въпроса за хуманитарните коридори.

След като през уикенда бяха прекъснати усилията за придвижване на украински цивилни граждани по хуманитарните коридори и бяха отправени критики към руските усилия такива коридори да бъдат насочени към самата Русия и нейния съюзник Беларус, въпросът придоби по-голяма важност.

"Третият кръг от преговорите приключи. Има малки положителни постъпления в подобряването на логистиката на хуманитарните коридори", обяви в Twitter Михаил Подоляк, съветник на президента Володимир Зеленски. "Продължиха интензивните консултации по основния политически пакет решения, заедно с прекратяването на огъня и гаранциите за сигурност“.

От своя страна, президентът Володимир Зеленски днес призова за нови международни санкции срещу Русия заради инвазията в Украйна, като предложи обявяване на бойкот на руския петрол и друг руски износ, както и изнасянето на стоки към Русия, предаде Ройтерс.

Западните санкции вече изолираха Русия до степен, каквато не е виждана досега що се отнася до толкова голяма икономика.

Зеленски каза, че икономическият натиск трябва да бъде увеличен, като призова за международно търговско ембарго на Русия.

„Ако инвазията продължи и Русия не се откаже от плановете си срещу Украйна, тогава ще е нужен нов пакет от санкции... в името на мира“, каза той във видео обръщение, в което в частност говори за бойкот на руския петрол и петролни продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:37 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още