fallback

Руските компании се обезцениха с между 40 до 80% на борсата в Лондон

Компаниите в сектора на отбраната постигнаха силен ръст в цената на акциите си в понеделник

20:22 | 28.02.22 г.

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси завършиха с лек спад сесията в понеделник, като международните пазари бяха под влиянието на развитията в руско-украинската криза, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 отбеляза спад от 0,2%, а банковият сектор е надолу с 4,4% и поведе загубите след новите санкции.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 0,42% до ниво от 7458,25 пункта. Френският CAC 40 е надолу с 1,39% до равнище от 6658,83 пункта. Германският DAX отбеляза спад от 0,73% до 14 461,02 пункта.

Напредването на руските сили в Украйна продължи през уикенда. Руска военна техника навлезе във втория по големина украински град Харков и има съобщения, че в града се водят боеве. Местните жители бяха предупредени да останат в убежища.

Нови санкции бяха наложени на Русия за нахлуването в Украйна, като САЩ, Европа и Канада се договориха в събота да изключат руските банки от междубанковата система SWIFT. Великобритания и ЕС също така затвориха въздушното си пространство за руски самолети.

Руският президент Владимир Путин постави силите за ядрено сдържане на страната си в състояние на повишена готовност в неделя на фона на нарастващото световно недоволство срещу нашествието. По-рано през деня пък се проведоха първите мирни преговори между украинските и руски власти. Те приключиха с договореност за втори кръг.

Петролните фючърси поскъпнаха с около 3%, а руската рубла първоначално се срина с около 29% спрямо долара, след което възстанови част от загубите си, докато пазарите преценяват последиците от санкциите върху Русия.

Компаниите в областта на отбраната постигнаха силен ръст в ранната търговия в Европа, като книжата на Rheinmetall поскъпнаха с 25% и я изстреляха на върха на европейския индекс на сините чипове, след като германското правителство реши да засили разходите си за отбрана. Книжата на BAE Systems, Leonardo и Thales също отбелязаха двуцифрен ръст.

На дъното на европейския индекс на сините чипове цената на акциите на Polymetal International се срина с 56%, след като англо-руската минна компания продължи стремглавия си ход надолу в резултат на експозицията си към Русия. Книгата на финландската компания Nokian Tyres отбеляза спад от 20%.

Най-големият руски кредитор "Сбербанк" се обезцени със 74% в Лондон, търговецът Magnit - с 80%, а енергийните "Газпром" и "Лукойл" - с по 53 и 40%. Късно в неделя ЕЦБ предупреди, че "Сбербанк" в Европа е изправена пред фалит, след опити за масово изтегляне на депозити. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:17 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още