fallback

Зеленски: В Киев съм и оставам тук

Руската прокуратура обвини Facebook за съучастник в нарушаване на основни права и свободи, както и на правата и свободите на руските граждани

22:50 | 25.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Украинският президент Володимир Зеленски се появи онлайн в петък вечерта. Във видеоклип той се показва с близки съюзници в правителствения квартал в Киев. „Всички ние сме тук", каза той и обяви, че ще защитава независимостта на Украйна и страната. По този начин държавният глава контрира дезинформация, че е избягал в западни страни.

По-рано в днешния ден 44-годишният лидер и бивш телевизионен комик заяви, че руската атака има за цел да го свали от власт. „Според нашата информация врагът ме е обявил за цел номер 1, а семейството ми - за цел номер 2", казва той. Още сутринта той заяви, че има фалшиви съобщения, че е напуснал Киев. "Оставам в столицата, при моите хора".  

 

Zelensky posts a video showing him and his top allies in the Kyiv government district. “We’re defending our independence and our country, and that’s how it’ll be.” pic.twitter.com/cdbMgEXBX1

— max seddon (@maxseddon) February 25, 2022

Междувременно руските военни продължават да атакуват украинската столица. По данни на украинското министерство на отбраната първите руски части са влезли в Киев по-рано през деня. Руските "диверсанти" са се намирали в квартал Оболон в северната част на града, съобщиха властите чрез Facebook в петък. Понастоящем тази информация не може да бъде проверена по независим начин.

 

Според съобщения в медиите изстрели са били чути в близост до правителствения квартал в украинската столица Киев. Руските военни блокират Киев и от запад, съобщава агенция ТАСС, позовавайки се на Министерството на отбраната на Москва.

Според няколко агенции Русия е установила контрол и над летище близо до Киев. Там са се приземили десантчици.

Министерството призова населението да подготви така наречените коктейли "Молотов" за използване в бойни действия и да съобщава за забелязана руска военна техника. Жителите не трябва да напускат домовете си. Украинската армия предупреди, че руските части използват частично заловена украинска техника.

Жителите на Киев се опитват масово да напуснат града. Хората трябва да бъдат извозвани на безопасно място с влак, а автобусите и трамваите в столицата вече не се движат.

По официални данни 35 цивилни са били ранени при нападенията срещу южния украински град Мариупол. Девет души са тежко ранени, а 26 - средно, съобщи кметът Вадим Бойченко в петък, цитиран от агенция Униан.

Той обвини бойците на проруските сепаратисти, че обстрелват цивилни сгради. Според него ситуацията в пристанищния град е под контрол, има вода и електричество. Мариупол се намира близо до т.нар. контактна линия между сепаратистите и украинската армия в Донецка административна област. Градът има огромно стратегическо значение. Правителството в Киев обяви, че украинските войски предотвратяват настъпление към града.

Съобщения за сражения са получени и от други части на страната. Съобщава се за интензивни сражения в град Суми в североизточната част на страната. Въздушна тревога е обявена и в Лвов в Западна Украйна. В Запорожие, в югоизточната част на страната, граничен пункт е бил улучен от ракета.

Според оценките от началото на днешния ден около 100 000 души в момента се опитват да напуснат страната, а до момента броят им вероятно се е увеличил. Много от тях се опитват да стигнат до съседни страни като Полша. България също се подготвя за пристигането на бежанци. По официални данни до вечерта само в Румъния са пристигнали 19 000 бежанци.

А в днешния ден новини има и от сферата на социалните мрежи. Хаштагът "Не на войната" набира популярност в рускоезичните социални медии, включително в профилите на някои руски знаменитости. Хаштагът е бил споделен близо 208 000 пъти в Instagram, понякога придружен от черен квадрат. Публикациите са от Русия и от руската диаспора, както и от рускоговорещото население на бившите съветски републики.

Междувременно Русия наложи „астични ограничения" на достъпа до Facebook. За момента не е съвсем ясно какво точно означава мярката, която ще бъде наложена от регулатора на страната „Роскомнадзор“. Причината за този ход е, че Facebook блокирал акаунтите на няколко проправителствени медии - новинарската агенция РИА "Новости", военния телевизионен канал "Звезда" и сайтовете Lenta.Ru и Gazeta.Ru.

Според руското външно министерство и главната прокуратура на страната социалната мрежа е „съучастник в нарушаване на основни права и свободи, както и на правата и свободите на руските граждани". Въпреки заплахата Facebook не е отменил забраната срещу прокремълските медии.

Компанията майка на Facebook Meta заяви в петък, че Русия ще наложи ограничения на услугите ѝ, след като гигантът в социалните медии не се е подчинил на заповедта на властите да спре проверките на факти и предупредителните етикети за съдържание в платформите си.

Социалните мрежи се превърнаха в един от фронтовете на руската инвазия в Украйна, с подвеждаща информация, но и с мониторинг в реално време по отношение на бързо развиващия се конфликт. „Вчера руските власти ни наредиха да спрем независимата проверка на фактите и етикетирането на съдържание, публикувано във Facebook от четири руски държавни медийни организации", заяви Ник Клег от Meta в изявление. „Ние отказахме“.

„Роскомнадзор“ не уточни какви ще бъдат мерките срещу социалната мрежа. Ходът на органа следва действията на правителството през последните години, което предприе редица мерки за ограничаване на онлайн свободите на руснаците.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:53 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още