fallback

Общо 57 души са загинали след руското нахлуване в Украйна

Около 100 000 украинци са избягали от домовете си в страната, посочва украинският здравен министър

22:35 | 24.02.22 г. 3
Автор - снимка
Създател

Украинският министър на здравеопазването Виктор Ляшко съобщи, че 57 души са убити и 169 души са били ранени днес, след както Русия започна пълномащабна инвазия на Украйна, предаде Ройтерс.

Отделно министерството на отбраната на страната каза, че продължават тежките бомбардировки в източната част на Донецкия район.

Няколко хиляди украинци са преминали в съседните страни, основно в Молдова и Румъния, докато според оценките около 100 000 са избягали от домовете си в самата Украйна след руската инвазия, съобщава Върховният комисариат на ООН за бежанците, предаде Ройтерс. Цифрите са на база данни от националните власти и от персонала на комисариата и партньорски агенции.

По-рано вечерта украинският президент Володимир Зеленски заяви, че чува как новата Желязна завеса пада с напредване на руските войски в страната.

„Не чуваме само експлозии на снаряди, стрелба и самолетни удари. Това е звукът на новата Желязна завеса, която откъсва Русия от цивилизования свят“, подчерта Зеленски в поредно телевизионно обръщение, предаде Ройтерс.

Преди това Зеленски обяви, че къса дипломатическите отношения на Украйна с Русия. И декларира, че украинците няма да се огънат пред агресора.

„Въоръжените сили на Украйна водят тежки боеве и отблъскват атаки в Донбас и в други региони. На изток, на север и на юг врагът понася сериозни загуби и все повече ще понася, защото той нагази на наша земя“, заяви украинският президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:47 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още