fallback

Войната в Украйна предизвика масови разпродажби на европейските борси

Акциите на Polymetal International поевтиняха с близо 38%, докато тези на Rolls-Royce и Uniper отчетоха ценови спад съответно от 13% и 14 на сто

19:30 | 24.02.22 г.

Европейските борси се сблъскаха с масови разпродажби на фона на задълбочаващата се криза в Украйна, след като руски военни части нахлуха в страната, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 3,28% до 438,99 пункта.

Германският показател DAX записа спад от 579,26 пункта, или 3,96%, до 14 052,1 пункта.

Френският индекс CAC изтри 3,83% от стойността си, понижавайки се до ниво от 6521,05 пункта.

Британският измерител FTSE отчете спад от 3,88% до 7207,01 пункта.

Рано сутринта в четвъртък руският държавен глава Владимир Путин военна операция в Украйна и предупреди останалите държави да не се намесват, защото това би довело до "последствия, които никога не са виждали".

Малко след това украинският президент Володимир Зеленски се обърна в емоционално обръщение на руски език към руснаците "не като президент, а като гражданин на Украйна". В него той коментира, че образът на Украйна, който се гради в руските медии, е съвсем различен от реалността.

европейски

Президентът на САЩ Джо Байдън разкритикува руската инвазия. „Светът ще държи отговорна Русия“, заяви той. Очаква се Европейският съюз (ЕС) да наложи нови санкции по време на извънредна среща на държавните лидери на страните членки.

Г-7 също осъди остро инвазията на Русия в Украйна и лидерите на седемте държави с най-силна икономика в света заявиха, че ще наложат тежки и координирани икономически и финансови санкции срещу Москва.

При индивидуалните акции книжата на Mercedes-Benz поевтиняха с над 7%, след като германският автопроизводител представи предпазлива перспектива за 2022 г. на фона на продължаващата криза с чиповете и поскъпващите суровини.

Книжата на Telefonica поевтиняха с 1,77%, въпреки че печалбата на испанския телеком надмина очакванията на анализаторите, благодарение на силното представяне на бизнеса ѝ в Бразилия и Германия и на по-слаб спад на печалбата на вътрешния ѝ пазар в Испания.

Кризата в Украйна се отрази и на някои компании, които са тясно свързани с Русия. Акциите на Polymetal International поевтиняха с близо 38%, докато тези на Rolls-Royce и Uniper отчетоха ценови спад съответно от 13% и 14 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още