fallback

Европейските борси записаха волатилна сесия във вторник след събитията в Украйна

Общоевропейският индекс Stoxx 600 отбеляза лек спад от 0,02%

19:27 | 22.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Търговската сесия на европейските борси бе волатилна във вторник, след като световните пазари бяха разтърсени от последните събития около конфликта в Украйна, съобщи CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 записа лек спад от 0,02%, или 0,09 пункта, до 454,72 пункта, след като се възстанови от загубите с ръст от над 1,8% в началото на търговската сесия.

Световните пазари реагираха на последните новини от Европа, след като руският президент Владимир Путин изпрати войски в двата отцепнически региона в Източна Украйна. Този ход бе предшестван от изявление на Путин, с което той призна незавивимостта на самообявилите се "народни републики" в Донецк и Луганск.

Изявлението бе последвано от новините, че американският президент Джо Байдън е разпоредил санкции върху двата сепаратистки региона, а Европейският съюз (ЕС) е поел ангажимент също да предприеме мерки.

Германия реши да спре сертифицирането на „Северен поток“ 2, по който се пренася руски природен газ директно към Европа.

Акциите на Porsche Automobil Holding и Volkswagen добавиха съответно 11% и 7,8% към стойността си след обсъждането за възможно рекордно първо публично предлагане (IPO) на Porsche.

Ценните книжа на британската Hargreaves Lansdown поевтиняха с над 15%, след отчитането на спад в печалбата на компанията през първата половина на фискалната 2022 г.

Индексът на бизнес климата на института Ifo за Германия е нараснал до 98,9 пункта през февруари въпреки ситуацията в Украйна. За сравнение – през януари показателят е бил на ниво от 96,0 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:28 | 10.09.22 г.
fallback