fallback

ЕС обмисля нови санкции срещу Беларус за затваряне на „вратичките“

Обсъждат се и други мерки, ако Минск се включи в евентуална риска инвазия срещу Украйна

20:55 | 18.02.22 г. 6
Автор - снимка
Създател

Европейският съюз (ЕС) обмисля нови ограничителни мерки за затваряне на „вратичките“ в съществуващите санкции срещу Беларус, споделят пред Ройтерс служители и дипломати на блока, отбелязвайки, че Брюксел също работи по санкции, в случай че Минск участва в евентуална руска инвазия в Украйна. 

Дискусиите относно разширяването на сегашните мерки срещу Минск са свързани с нарастващото напрежение на руско-украинската граница.

Към момента Москва отрича, че планира инвазия. 

На фона на ескалацията ЕС е предупредил свои служители да напуснат Киев, споделя дипломат от ЕС. В същото време Украйна настоява блокът да осигури спешна подкрепа и военно обучение.

Първоначално санкциите срещу Беларус бяха наложени, след като президентът на страната Александър Лукашенко потуши протестите след изборите през август 2020 г., като оттогава бяха затягани няколко пъти.

Дипломатите изтъкват, че новите мерки могат да бъдат насочени към затваряне на вратичките, които според балтийските дипломати се използват от Минск за заобикаляне на съществуващите санкции.

ЕС забрани вноса от Беларус на поташ и петролни продукти. Според дипломати обаче Беларус все още изнася калий за ЕС през Украйна и също така е увеличила износа си за ЕС на петролни продукти, получени от въглища.

По-късно в петък служител на ЕС потвърди на брифинг, че се работи за възможни нови икономически санкции срещу Минск, включително срещу износа на поташ. Служителят добави, че блокът също обмисля санкции срещу Беларус, ако участва в атака срещу Украйна.

Очаква се представители на балтийските страни да повдигнат тези въпроси на срещата на министрите на външните работи на ЕС в понеделник (21 февруари), дори ако темата „Беларус“ не попада в дневния ред на срещата.

Говорител на Европейската комисия (ЕК) потвърди, че Украйна е отправила молба за помощ на 15 февруари и че ЕС координира отговорите на страните от ЕС.

Украйна също е поискала подкрепа от ЕС срещу хибридни и кибератаки. Това може да бъде обсъдено на срещата в понеделник заедно с плановете за възможна военна тренировъчна мисия на ЕС в Украйна, казаха дипломати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:02 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още