fallback

Фон дер Лайен: Готови сме за частично спиране на доставките на руски газ

Страните са по-подготвени от преди, а и европейски представители договарят допълнителни количества втечнен газ, посочи председателят на ЕК

10:35 | 16.02.22 г. 11

ЕС е подготвен за частично прекъсване на доставките на руски природен газ, коментира председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс. Напрежението между Украйна и Русия върна страховете от газова криза в Европа и накара европейските институции да прегледат плановете за алтернативни доставки.

"Нашите модели показват, че при частично прекъсване или намаляване на доставките на газ от "Газпром", сега сме малко по-сигурни", каза Фон дер Лайен пред журналисти в Страсбург.

Председателят на ЕК припомни за поредица от срещи на европейски представители със САЩ, Катар, Египет, Азербайджан, Нигерия и Южна Корея, част от които са водещи износители на втечнен газ. Азербайджан е алтернативен доставчик на тръбен газ през Трансадриатическия газопровод (TAP), минаващ през територията на Гърция.

Преди седмица Япония съобщи, че е отказала няколко танкера с втечнен газ по искане на ЕС и САЩ и товарът се отправя към Европа. През януари вносът на втечнен газ в Европа достигна рекордните 11 млрд. куб. метра. Около половината от това количество идва от САЩ, посочва още Ройтерс.

Като цяло заплахата от спирането на руския природен газ се смекчава и от факта, че Европа е на прага на пролетта, тоест отминава пиковото потребление на суровината. В същото време запасите от газ са минимални - газохранилищата на континента са запълнени до 34% от капацитета си.

През последните години ЕС изгради добра енергийна мрежа, подпомагайки обмена на енергия между страните от общността, припомни още Урсула фон дер Лайен. Държавите имат и национални планове за реакция в случай на спирането на доставките на газ и осигуряване на газ за индустрията и домакинствата. Така ЕС е по-подготвен за газова криза спрямо преди десетина години.

Спирането на газовите доставки от Русия все още изисква допълнителни действия, макар че зависимостта на страните от ЕС от газа варира - например в Дания основен енергоизточник е вятърът, в България - ядрената енергия и въглищата, но в Германия и други страни нещата стоят съвсем различно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:48 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още