fallback

Отслабването на напрежението около Украйна тласна нагоре европейските борси

Stoxx 600 приключи деня с 1,3% повишение

19:41 | 15.02.22 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските борси завършиха търговията във вторник с повишения, след като Русия обяви, че е започнала да изтегля част от военните си от границата с Украйна, което поражда надежди за деескалация на напрежението, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи сесията с 1,3% повишение, след като секторът на здравеопазването напредна с 2,1% и поведе ръстовете. Почти всички сектори и големи борси се озоваха на зелено днес.

европейски

Таблица: CNBC

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков потвърди, че военни части от южните и западните части на Русия са започнали да се връщат в своите гарнизони – ход, който може да отслаби напрежението, свързано с геополитическия конфликт между Русия и Запада заради Украйна.

Опасенията от последните дни, че Русия може да нахлуе в Украйна – твърдение, което Кремъл многократно отрече, завладяха пазарите в понеделник.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обаче коментира пред репортери, че макар да има основания за „предпазлив оптимизъм“ относно ситуацията в Украйна, военният алианс не е видял „никакви признаци на деескалация на място от руска страна“.

Определяйки ситуацията като най-сериозната криза в сигурността на Европа от десетилетия, коментарите на Столтенберг повториха предупрежденията на САЩ и техните съюзници от последните дни, че макар дипломацията да остава основен приоритет, руска атака срещу Украйна може да бъде неизбежна.

В понеделник Съединените щати наредиха да бъде затворено посолството на страната в Киев, а служителите да бъдат прехвърлени в западния украински град Лвов, позовавайки се на „драматичното ускоряване на струпването на руски сили“ на границата с Украйна.

През последната седмица пазарите по света бяха разтърсени от засилването на напрежението в Източна Европа и опасенията, че Федералният резерв на САЩ може да бъде принуден да затегне паричната политика по-агресивно, отколкото се надяваше, след най-високата годишна инфлация от 1982 г. насам.

Филип Лизибах, който е главен глобален стратег в Credit Suisse, коментира пред CNBC, че потвърдената деескалация ще даде тласък на рисковите активи след период на несигурност и нестабилност.

Сезонът на отчетите продължава в Европа, а Glencore, Engie, Randstad и DSM са сред компаниите, които обявяват финансовите си резултати във вторник.

Цената на акциите на германската компания за доставка на храна Delivery Hero се повиши с 14% и поведе Stoxx 600, докато на дъното на европейския индекс на сините чипове се озова швейцарската компания за банков софтуер Temenos. Нейните книжа се разделиха с 8% от стойността си, след като фирмата не успя да изпълни очакванията за печалбата си за четвъртото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:34 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още