fallback

Борсите в Европа отново станаха жертва на инфлационните страхове

Напрежението между Москва и Киев допълнително помрачава настроенията на инвеститорите в региона

19:41 | 14.02.22 г.
Автор - снимка
Създател

Напрежението между Русия и Украйна и сигналите на някои служители на Федералния резерв на САЩ за по-агресивно затягане на паричната политика помрачиха настроенията на инвеститорите на основните европейски фондови борси, където индексите отчетоха понижения, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 записа спад от 1,83% до 460,96 пункта.

Германският измерител DAX се понижи с 311,15 пункта, или с 2,02%, до ниво от 15 113,97 пункта.

Френският показател CAC изтри 2,27% от стойността си, смъквайки се до равнище от 6852,2 пункта.

Британският индекс FTSE отчете понижение от 1,69% до 7531,59 пункта.

Според икономисти Английската централна банка (АЦБ) може да повиши лихвите по-бързо, отколкото първоначално се очакваше, за да ограничи ускоряващата се инфлация. Последните данни показаха, че инфлацията във Великобритания е достигнала близо 30-годишен връх през декември миналата година. Това притисна АЦБ да повиши лихвите за втори пореден път този месец, с което основната лихва вече се равнява на 0,50%.

В САЩ, гуверньорът на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард заяви, че инфлацията се е оказала по-висока от очакваното, „трябва да реагираме на данните, защото доверието“ към централната банка е подложено на изпитание.

"Смятам, че трябва да се подготвим по-добре за планираното премахване на разхлабената политика, отколкото щяхме да го направим по-рано. Бяхме изненадани с по-висока инфлация, това е много [голяма] инфлация“, каза Булард, според когото доверието към банката е подложено на изпитание. „Трябва да реагираме на данните и смятам, че можем да го направим по организиран начин, който няма да е разрушителен за пазарите“, категоричен бе централният банкер.

Инвеститорите следяха зорко и ситуацията в Украйна поради опасенията от руска инвазия, която би довела до война. През уикенда американският президент Джо Байдън и руският държавен глава Владимир Путин проведоха телефонен разговор, но преговорите завършиха без успех и съответно се провалиха в това да облекчат насъбралото се напрежение.

европейски

Трейдърите се лутат между различните гледни точки, които икономическите експерти от региона представят. Миналата седмица главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн защити мнението, че рекордното ускоряване на инфлацията в еврозоната ще се успокои без по-строги действия от страна на регулатора, въпреки че други служители на банката заемат все по-твърда позиция в полза на затягане на паричната политика, като някои дори се обявиха за увеличаване на основните лихви още тази година. 

От своя страна заместник-гуверньора на ЕЦБ Луис де Гиндос посочи, че инфлацията в еврозоната се е ускорила рязко през последните месеци и допълнително „ни изненада през януари, достигайки 5,1%“. „Основна причина за това са увеличилите се разходи за енергия, които качват цените в много сектори, както и поскъпналите храни. Има вероятност инфлацията да остане по-висока за по-дълго, отколкото преди очаквахме, но ще се забави през тази година“, посочи Де Гиндос миналия четвъртък.

Опасенията относно засилващата се инфлация помрачават глобалните пазари. През януари инфлацията в САЩ се ускори до 7,5% на годишна база, като достигна най-високото си ниво от февруари 1982 г. Резултатът е сигнал за влошаващите се инфлационни перспективи, които затвърждават вероятността от значителни лихвени повишения от Фед през тази година.

При индивидуалните акции книжата на швейцарската химическа компания Clariant поевтиняха с 16%, след като дружеството отложи своя финансов отчет за 2021 г. заради разследване, свързани с неговите счетоводни практики.

В същото време цената на книжата на Commerzbank се понижи с 2,7 на сто, след като германският финансов министър Кристиан Линднер заяви пред Handelsblatt, че правителството на страната ще се откаже от своя дял в кредитора в дългосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:02 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още