fallback

ЕК е на финала в разследването на липсващите доставки на газ на пазара

Една от компаниите, от която Брюксел поиска обяснения, е "Газпром"

20:40 | 14.02.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейската комисия (ЕК) е на финалната права в разследването си за липсващите доставки на природен газ, в което анализира поведението на енергийни компании, включително и руската "Газпром". Източник на Ройтерс коментира, че Брюксел може да повдигне обвинения по този казус.

От ЕК отказват коментар на информацията с обяснението, че разследването не е приключило. "Газпром" също не коментират. Досега от Москва и руската газова компания нееднократно отхвърлят всички обвинения, че са в основата на европейската енергийна криза, с коментара, че изпълняват всички свои ангажименти по дългосрочните договори с клиентите си.

В началото на януари комисарят по въпросите по конкуренцията Маргрете Вестагер коментира, че ЕК анализира поведението на енергийните компании на газовия пазар в общността. Според нея има нещо съмнително защо "Газпром" отказва допълнителни доставки при голямото търсене и рекордните цени на газа в Европа.

Бързото възстановяване на европейската икономика след пандемията от коронавируса увеличи потреблението на природен газ, а в същото време през лятото Европа загуби доставките от втечнен природен газ. Танкерите се насочиха към Азия, където цените бяха по-високи дори и от пазара в Европа. В края на 2021 година обаче газът в Европа достигна рекордна цена и това върна доставките на втечнен газ на Стария континент.

"Газпром" през цялото време отказваше допълнителни доставки извън дългосрочните договори и прекрати и търговията през собствената си платформа за спот доставки, ползвана активно в предишни години.

През 2018 година "Газпром" и ЕК се споразумяха по дело за злоупотреба с монополно положение на европейския пазар. Тогава руската компания се съгласи да промени ценообразуването за страните от Източна Европа и да премахне ограниченията за навлизане на конкуренти в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:12 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още