fallback

Силните отчети подкрепиха европейските борси в сряда

Автомобилният сектор се представи най-добре в Европа

20:09 | 09.02.22 г.

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси постигнаха ръст в сряда, подкрепени от силни отчети за четвъртото тримесечие и ралито на световните пазари, въпреки че опасенията заради затягането на паричната политика от централните банки ограничиха ръстовете, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 1,7%, като автомобилният сектор прибави 4% към стойността си и поведе ръстовете. Всички сектори и големи борси се озоваха на зелена територия.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 е нагоре с 1,01% до ниво от 7643,42 пункта. Германският DAX напредна с 1,57% и завърши деня на равнище от 15 482,01 пункта. Френският CAC 40 прибави 1,46% към стойността си до ниво от 7130,88 пункта.

Инвеститорите в Европа следят внимателно темпа на повишаване на лихвите от централните банки в света.

Stoxx 600 е възстановил около 0,6% от стойността си този месец, след като отписа 4% през януари на фона на данните за инфлацията, агресивните коментари на централните банки и отчетите.

Във вторник председателят на Френската централна банка Франсоа Вилерой де Гало заяви, че ЕЦБ ще направи всичко необходимо, за да върне инфлацията в рамките на целта ѝ от 2%.

Банковият сектор постигна ръст от 0,1% и е близо до най-високото си равнище от 2018 г. насам, тъй като е известно, че секторът ще се възползва в среда на по-високи лихви.

На корпоративния фронт френският фонд мениджър Amundi постигна ръст от 4,8%, след като съобщи, че е надминал стратегическите си цели от 2022 г. и обяви силен ръст на печалбата си.

Книжата на норвежката компания Equinor поскъпнаха с 3,8%, след като обеща да изплати 10 млрд. долара на акционерите тази година и обяви рекордна печалба преди данъци през четвъртото тримесечие.

Цената на акциите на Adyen се повиши с 11% и нидерландската разплащателна компания оглави Stoxx 600, след като съобщи, че перспективите за бизнеса ѝ са останали силни. Тя обяви ръст с 51% на основната печалба.

Книжата на датския производител на бижута Pandora поскъпнаха със 7,8%, след като тя съобщи, че приходите ѝ от продажби ще се подобрят тази година и повиши целта за приходите си през 2023 г.

На обратния полюс цената на акциите на нидерландската застрахователна компания Aegon поевтиняха с 5,7%, след като тя обяви спад на печалбата си през четвъртото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:18 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още