fallback

Европейските търговци се притесниха от позицията на САЩ за "Северен поток 2"

Натиск на енергийните пазари в Европа оказва и съобщение на френския производител EDF с очакване за намаляване на производството на ядрените блокове

16:12 | 08.02.22 г. 3

САЩ върнаха опасенията за енергийната сигурност на Европа с категоричното изказване на президента Джо Байдън по повод "Северен поток 2", пише Bloomberg. Търговците на газ се притесниха за перспективите на газовите доставки и задълбочаване на енергийната криза, ако газопроводът бъде блокиран.

Така цената на газа в нидерландския хъб TTF се повиши с над 4% до 83 евро за мегаватчас в сутрешната търговия днес (8 февруари).

В момента германският регулатор извършва процедура по сертифициране на "Северен поток 2". Тя беше спряна заради неизпълнение на едно от изискванията - проектната компания Nord Stream 2 AG трябваше да регистрира дъщерна компания в Германия, която да се заеме с управлението на проекта. Това вече е факт - компанията Gas4Europe ще отговаря за доставката на руския газ в Германия през новия газопровод.

"Северен поток 2" реално ще намали зависимостта на Русия от транзитни държави при доставките на газ за Европа.

nord

Източник: Bloomberg

Европа опитва да преодолее енергийната криза, в която изпадна в последните месеци, чрез доставки от втечнен газ.

Високите цени на газа се отразяват и върху цената на електроенергията, защото повечето европейски страни разчитат на газови електроцентрали. Допълнителен натиск на електроенергийните пазари носи и съобщение на френския производител EDF, който само в рамките на два месеца оряза перспективите си за производство на електроенергия от ядрените си централи.

Според плановете на EDF производството ще бъде в диапазона 295-315 тераватчаса през 2022 година. Предишната прогноза беше за производството между 300 тераватчаса и 330 тераватчаса през тази година. За последно производството на ядрените централи на френския гигант спадна под нивото от 300 тераватчаса преди повече от 30 години.

Веднага след съобщението цената на електроенергията по контракти за 2023 година във Франция се повиши с над 6% до 161 евро. Това е най-високата цена по дългосрочен договор от месец насам, посочва още Bloomberg. Анализатори в Morgan Stanley коментират, че анонсът на EDF може да обезкуражи клиентите и компанията известно време да има ограничени продажби.

Франция е нетен износител на електроенергия, но намаленото производство от ядрените реактори вероятно ще означава ограничаване на износа към страни като Германия и Великобритания, които разчитат на енергията. Така тези държави ще увеличат своите експозиции към газ и въглища, за да гарантират своята енергийна сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:14 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още