fallback

Напрежението се завръща на европейските газови пазари

Меката зима дотук стопи притесненията, че резервите от газ няма да стигнат, но пазарите още се притесняват от намалените руски доставки

22:00 | 03.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на природния газ в Европа отново започва да се повишава под влиянието на липсата на доставки от Русия. В началото на февруари "Газпром" съобщи за спад на износа с над 41%, което обясни с липсата на заявки от страна на клиентите.

Данни на Ройтерс показват, че руският газов гигант не е заявил капацитет за доставки през "Ямал" през целия месец. Това все още нищо не означава, защото компанията може да участва в дневните търгове за разпределението на капацитет. Освен това от средата на декември потокът по газопровода е обърнат - от Германия към Полша и Украйна, тоест вече повече от месец Европа не получава руски газ по това трасе.

На 21 декември 2021 година цената на газа в Европа достигна рекордните почти 185 евро за мегаватчас, но след това се успокои, след като рекордни количества втечнен газ бяха получени в Европа. Високите цени пък насърчиха много от европейските компании да използват от нагнетения газ в газохранилищата, вместо да купуват от спот пазарите.

Това успокои пазарите, но в последните два дни тенденцията е нагоре, пише Bloomberg. На нидерландската TTF цената на газа почти достига 79 евро на мегаватчас, въпреки прогнозите за необичайно топло време в големи части на Европа през следващите дни. Напрежение на пазара носят ограничените доставки от "Газпром" - през "Ямал" потокът е спрян, а през украинско-словашката - доста намалял от декември насам, макар да има и известно раздвижване в определени периоди.

газ

Източник: Bloomberg

Меката зима дотук обаче стопи много от притесненията в Европа, че газът в газохранилищата няма да стигне до края на отоплителния сезон. По данни на Gas Infrastructure Europe, цитирани от Ройтерс, в момента в газохранилищата в ЕС и Великобритания има около 420 тераватчаса природен газ, спрямо средното в последните седем години малко под 550 тераватчаса.

В последното десетилетие от края на януари до края на март, когато по принцип приключва отоплителния сезон в Европа, от газохранилищата се изпомпва средно около 207 тераватчаса. Максимално в този период са черпени 345 тераватчаса (2018 година), а минимално - 106 тераватчаса (2014 година).

Това означава, че Европа ще приключи зимата с ниски, не критични резерви от горива, допълва още Ройтерс. В краткосрочен план рисковете за пазара намаляват, но заплахата от неочакван спад на температурите или военен конфликт между Русия и Украйна, си остава. При ескалация на напрежението на ЕС ще му бъде много трудно да замести газовия поток, коментира Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:45 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още