fallback

Европейските борси започват февруари на зелено

Паневропейският индекс Stoxx 600 записа 1,1% ръст

19:36 | 01.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейските борси завършиха търговията във вторник с ръстове, с което записаха добро начало на месеца, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 нарасна с 1,1%, а всички големи борси и почти всички сектори се озоваха на зелено.

Таблица: CNBC

Днес UBS отчете спад на тримесечната си печалба, но надмина очакванията на анализаторите и си постави нови амбициозни цели за рентабилността като част от обновената си стратегия. Цената на акциите на UBS се повиши с повече от 8% и оглави Stoxx 600.

На дъното на европейския индекс на сините чипове остана швейцарската компания за онлайн аптеки Zur Rose Group, чиито акции се разделиха със 7% от стойността си.

Пазарите се радваха на добра първа сесия за февруари след положителния край на януарската търговия в понеделник. Stoxx 600 обаче завърши най-лошия си месец от октомври 2020 г., тъй като инвеститорите бяха притеснени от възможността за повишаване на лихвените проценти.

Същевременно ръстът на икономиката на еврозоната също е причина за безпокойство, след като предварителните данни за брутния вътрешен продукт, публикувани в понеделник, показаха забавяне през четвъртото тримесечие на 2021 г. БВП е нараснал с 0,3% на тримесечна база и с 4,6% на годишна база.

Днес стана ясно, че през януари инфлацията във Франция се е забавила спрямо 13-годишния си връх. Годишната инфлация е достигнала 3,3%, като е под 3,4% за декември и над средната прогноза за 3%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:03 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още