fallback

Европейските акции изпращат най-лошия си месец от октомври 2020 г.

19:10 | 31.01.22 г. 1
Автор - снимка
Създател

Водещите европейски индекси завършиха борсовата сесия в понеделник преобладаващо с ръстове, но това не можа да помогне на цялостното представяне на акциите, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 напредна с 0,6%, като технологиите прибавиха близо 3%, повеждайки ръстовете. Въпреки това измерителят отбелязва най-лошия си месец от октомври 2020 г. на фона на притесненията за увеличаване на лихвените проценти и напрежението около Украйна.

В понеделник британският бенчмарк FTSE остана почти без промяна, а френският CAC напредна с 0,5%. По-осезателен бе ръстът на германския показател DAX, който прибави процент.

При индивидуалните акции тези на британската биотехнологична фирма Oxford Nanopore поскъпнаха със 7,5%, заставайки начело на Stoxx 600. На дъното на европейския индекс се нареди френският оператор на домове за грижа Orpea, чиито акции поевтиняха със 7%. По-рано стана ясно, че главният изпълнителен директор на компанията напуска поста си на фона на скандал за насилие над пациенти.

Пазарите бяха разтърсени от волатилност през януари, притеснени от растящата инфлация, проблемите с веригите на доставка и готвените увеличения на лихвите от Федералния резерв.

По-рано миналата седмица централната банка на САЩ даде сигнал, че се готви да повиши основната лихва за първи път от над три години. Пазарите очакват увеличенията да започнат още през март.

Европейската централна банка и Английската централна банка се очаква да представят актуални позиции в четвъртък, като прогнозите за първата са за второ увеличение на лихвата.

Същевременно геополитиката също остава във фокуса на пазарите. По-късно през деня се очаква да се проведе заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка напрежението около украинско-руската граница.

В понеделник бяха публикувани данни за икономиката в Европа. Брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната е нараснал с 4,6% на годишна база през последното тримесечие на 2021 г., а този на Европейския съюз (ЕС) се е увеличил с 4,8%, показват предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат.

В Германия пък инфлацията доближи равнище от 5% през януари. Покачването на цените през първия месец на 2022 г. се е ускорило до 4,9% спрямо същия период на 2021 г., показват предварителните данни на Федералната статистическа служба (Destatis). На месечна база потребителските цени са нараснали с 0,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:28 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още