fallback

Великобритания обмисля да подкрепи НАТО заради украинската криза

Предвижда се британските сили в скандинавските и балтийските страни да бъдат удвоени, а в Естония да бъде изпратено отбранително въоръжение

11:06 | 30.01.22 г. 7

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Великобритания обмисля разполагането на значителни сили в рамките на НАТО като част от план за укрепване на границите в Европа в отговор на струпването на войски от Русия по границата с Украйна, съобщи правителството в събота, цитирано от Ройтерс.

Страната съобщи, че всяко руско нахлуване в Украйна ще бъде посрещнато с бързи санкции и ще бъде опустошително за двете страни.

Премиерът Борис Джонсън трябва да посети региона идната седмица и също така ще разговаря с Владимир Путин по телефона.

Джонсън обмисля най-голямото възможно предложение към страните членки на НАТО в скандинавския и балтийския регион, с което британските сили ще бъдат удвоени, а в Естония ще бъде изпратено отбранително въоръжение, съобщи канцеларията му.

„Този пакет ще изпрати ясно послание към Кремъл – няма да толерираме тяхната дестабилизираща дейност и винаги ще бъдем със съюзниците ни от НАТО срещу руската враждебност“, заяви Джонсън в комюнике.

„Разполедих на въоръжените ни сили да се подготвят за разполагане в Европа идната седмица, с което да гарантираме, че сме в състояние да подкрепим съюзниците си в НАТО“, допълни британският премиер.

Официални представители ще финализират подробностите по предложението в Брюксел идната седмица, а министри ще обсъдят военните варианти в понеделник.

Джонсън, който засили дипломатическите усилия, след като беше подложен на критики, че не прави достатъчно, ще се срещне за втори път с колегите си от НАТО в началото на следващия месец, съобщи канцеларията му.

Британските министри на външните работи и на отбраната ще посетят Москва за разговори с руските си колеги през идните дни с цел подобряване на отношенията и деескалиране на напрежението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:31 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още