fallback

"Газпром" очаква рекордна печалба за 2021 г. и ръст на цената на газа за 2022 г.

Компанията прогнозира нетна печалба за тази година от над 2 трлн. рубли

18:18 | 22.12.21 г. 3

Бюджетът на руската енергийна компания „Газпром“ за 2022 г. предоставя предпазлив поглед върху цените на природния газ въпреки рекордно високите енергийни разходи на основния му експортен пазар, като в него липсват ясни сигнали, че енергийната криза в Европа отшумява, пише Bloomberg.

Компанията прогнозира нетна печалба за 2021 г. от над 2 трлн. рубли (23 млрд. евро), както и рекордно високи приходи от над 8,2 трлн. рубли (92 млрд. евро). 

„Нетната печалба ще достигне максималната стойност за цялото съществуване на компанията, надхвърляйки 2 трлн. рубли“, изтъкна заместник-председателят на борда на УС на „Газпром“ Фамил Садигов. „В същото време нетната печалба за първите девет месеца на 2021 г. вече възлиза на 1,55 трлн. рубли, което надхвърля резултатите от всяка друга предходна календарна година“, добавя той.

Руският производител на газ базира бюджета си за 2022 г. на така наречената от него „консервативна“ експортна цена от 296 долара за 1000 кубически метра, според презентация на компанията по време на среща с инвеститори в сряда.

"Газпром" традиционно е предпазлив в своите бюджетни оценки, заявявайки, че това помага за смекчаване на въздействието на волатилните цени. В бюджета си за 2021 г. компанията направи подобен резервиран план за експортни цени от 250 долара, който не се осъществи. Средната експортна цена на производителя за 2021 г. всъщност е много по-висока, над 280 долара, според Садигов.

Консервативният бюджет на „Газпром“ за 2022 г. беше представен на фона на продължаващата енергийна криза в Европа – неговия основен пазар. Това тласна фючърсите на газа, търгувани в хъбовете из Стария континент, до рекордно високи стойности през последните месеци.

Ограничените доставки от Русия означават, че Европа трябва да разчита на своите почти напълно изчерпани хранилища, докато континентът се опитва да загърби ядрената енергия, търсейки повече газ, с който да запълни празнината.

Изгледите за доставките на газ в Европа също не изглеждат много по-добри през следващата година.

Компанията предвижда експортна цена от 296 долара за всичките си външни пазари през следващата година, включително за Европа, Турция и Китай, както и за страните от бившия Съветски съюз.

Бюджетът на „Газпром“ за 2022 г. предвижда общ износ от 227 милиарда кубични метра, или около 2% над нивото, на което се базира бюджетът за 2021 г.

Въпреки предпазливостта на „Газпром“ относно оценките на експортните цени, компанията все още очаква да отчете рекордна печалба за тази и следващата година поради кризата с газа в Европа и последвалия засилен ценови ръст.

„Ситуацията с цените, съчетана с нашите задълбочено разработени политики за доставките, превърна тази година в една от най-успешните за „Газпром Груп“, изтъкна Садигов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:50 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още