fallback

Въпреки днешните понижения европейските борси са на плюс за седмицата

Икономисти смятат, че Фед още е под натиск да вземе решение за ускорено прекратяване на покупките на облигации в сряда въпреки днешните данни за инфлацията

19:57 | 10.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След значителния ръст на курсовете през първата половина на седмицата в петък EuroStoxx за трети пореден път затвори сесията с леко понижение. Водещият индекс на еврозоната спадна с 0,22% до 4199,16 пункта. Благодарение главно на ръста на курсовете във вторник водещият индекс все пак приключи седмицата с повишение от 2,9%.

Новият омикрон вариант на коронавируса продължава да доминира събитията. Според експертите опасенията в никакъв случай не са разсеяни - и това вече се отразява и на цените на акциите. Данните за инфлацията в САЩ не се превърнаха в ценообразуващ фактор преди решението на Фед за лихвените проценти през следващата седмица. Според експерти ръстът на цените до най-високото ниво от 1982 г. насам отговаря на очакванията.

На национално ниво френският Cac 40 се понижи с 0,24% до 6991,68 пункта в петък. Британският индекс FTSE 100 също загуби 0,40 % до 7291,78 пункта. В Германия Dax загуби 0,10 на сто от стойността си до 15 623,31 пункта.

От секторна гледна точка в петък губещите бяха повече от печелещите. Инвестиралите в акции в секторите на технологиите и пътуванията и свободното време продължиха да прибират печалби след възстановяването, което набра скорост в началото на седмицата. Техните подиндекси спаднаха с по около 0,8%.

Въпреки това европейският сектор на търговията на дребно остана на опашката с отстъпление от 1,5%. В този сектор книжата на онлайн търговеца на дребно с модни стоки Asos се открояваше негативно със срив в Лондон от 6%.

За разлика от търговията на дребно индексът на автомобилната индустрия оглави секторната класация с плюс от 0,7%. За това спомогна преди всичко успешното първично публично предлагане на бизнеса с търговски превозни средства на Daimler, което разпространи добро настроение из цяла Европа. Daimler Truck дебютира на фондовата борса. В края на търговията акцията на Truck се котираше на 29,78 евро. Акциите на компанията майка Daimler се сринаха с около 14% и приключиха търговския ден на 74,25 евро.

Всички акционери на Daimler ще получат автоматично по една акция на Daimler Truck за всеки две притежавани от тях акции на Daimler. Поради това акциите на Daimler се търгуват с отстъпка, тъй като активите на групата са извадени от дейността на Daimler Truck. Взети заедно (акция на Daimler плюс половин акция на Daimler Truck), книжата на Daimler позкъпнаха с почти три процента.  

Данните за инфлацията в САЩ бяха внимателно следени на пазара, особено с оглед на бъдещата парична политика на Федералния резерв на САЩ. С ръст на цените от 6,8% инфлацията в САЩ през ноември достигна най-високото си ниво от 1982 г. Но пазарът вероятно се е опасявал от още по-лошо развитие.

Въпреки това икономистите Ралф Умлауф от Helaba и Томас Гицел от VP Bank все още смятат, че Фед е под натиск да вземе решение за ускорено прекратяване на покупките на облигации на срещата си през следващата седмица. „Скоро обаче централната банка на САЩ ще може да гледа по-спокойно на темповете на инфлация", очаква Гицел. Защото още през първата половина на 2022 г. тя отново трябва да тръгне „леко надолу“, очаква той.

Окончателните данни за индекса на потребителските цени в Германия бяха потвърдени на -0,2% на месечна база през ноември при 5,2% годишен ръст. 

Европейските инвеститори следяха речите на председателя на ЕЦБ Кристин Лагард и други високопоставени централни банкери

Икономиката на Великобритания бележи скромен ръст от едва 0,1% през октомври. Прогнозите на икономисти бяха за 0,4% ръст на месечна база спрямо септември, показват данни от анкета на Ройтерс. За сравнение, през септември месечният ръст бе 0,6%, което бе над прогнозираните 0,4% от икономистите.

Поредната победа в съдебно дело за глифозат в САЩ донесе на акциите на Bayer ръст от 1,8%. Въпреки това покупката на американския гигант Monsanto от фармацевтичната и агрохимическата компания, която струваше над 60 млрд. долара, доведе до огромни съдебни спорове около препарата за унищожаване на плевели Roundup. 

В MDax Carl Zeiss Meditec отчете понижение с около 1,5%. Финансовите данни и перспективите на компанията за медицински технологии не оправдаха очакванията. В SDax акциите на Global Fashion Group отбелязаха рязък спад с повече от 23%. Поради отслабването на бизнеса онлайн търговецът на дребно на модни стоки очаква по-ниски продажби и печалба през 2021 г.

Някои акции от телекомуникационния сектор също привлякоха внимание. United Internet загуби 1,6%, а акциите на дъщерното дружество 1&1 се обезцениха с около 1%. В допълнение към прогнозата на United Internet за 2022 г. предишната вечер беше обявено и сключването на дългосрочен договор за наем на четвъртата германска мобилна мрежа с оператора на телекомуникационни антени Vantage Towers. Според анализатора на Goldman Sachs Андрю Лий обаче все още липсват подробности относно графика и разходите за изграждането на мрежата.

Еврото отново поскъпна над 1,13 щатски долара в резултат на данните за инфлацията в САЩ. Последната цена, платена за общата валута, беше 1,1313 долара. Преди това Европейската централна банка (ЕЦБ) беше определила референтния курс на 1,1273 долара. Така доларът струваше 0,8871 евро.

На пазара на облигации текущата доходност се задържа на ниво минус 0,42%. Индексът на облигациите Rex също остана без промяна на ниво 145,48 пункта. Фючърсът върху Бундовете спадна с 0,03% до 174,08 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:45 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още