fallback

Европейските борси започнаха вяло новата седмица

Секторът на суровините се представи най-добре на Стария континент в понеделник

19:55 | 08.11.21 г.

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси поеха в различни посоки в понеделник заради липсата на ясна насока в началото на новата борсова седмица, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши търговията с лек ръст, а секторът на суровините прибави 1,3% към стойността си. Секторът на туризма и развлеченията отбеляза спад от 1,1%, а останалите сектори поеха в различни посоки.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 0,05% до ниво от 7300,4 пункта. Германският DAX отбеляза същия спад и завърши деня на равнище от 16 046,52 пункта. Френският CAC 40 се повиши с 0,1% до ниво от 7047,48 пункта.

Основните индекси в Европа останаха почти непроменени, след като главният икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Филип Лейн заяви, че инфлацията ще се забави догодина и ще остане на ниско ниво в краткосрочен план.

Вялият ден в Европа следва смесена борсова сесия в Азиатско-Тихоокеанския регион, където инвеститорите реагираха на данните за търговията в Китай, публикувани през уикенда.

Официалните данни показаха, че износът на Китай е нараснал с 27,1% на годишна база през октомври. Той е по-висок от прогнозата за растеж от 24,5% на анализатори, участвали в допитване на Ройтерс.

На Wall Street основните щатски индекси започнаха деня с ръстове, след като Конгресът одобри инфраструктурния пакет на стойност 1,2 трлн. долара.

Мерките, които бяха приети от Сената през август, ще осигурят ново финансиране за транспорт, комунални услуги и широколентов интернет наред с други инфраструктурни проекти.

Тази седмица инвеститорите следят нови данни за инфлацията в САЩ. Индексът на производствените цени и индексът на цените на потребителските стоки ще бъдат публикувани съответно във вторник и сряда. Икономисти очакват и двата индикатора да покажат ускоряване на инфлацията през октомври.

В макроикономически план в Европа нагласите на инвеститорите в еврозоната са нараснали през ноември за първи път от юли насам, тъй като инвеститорите очакват затрудненията пред веригите за доставки и по-високите цени да задържат икономиката само временно, отбелязва Ройтерс.

Отчетите си преди началото на борсовата търговия публикуваха Henkel и Covestro. Книжата на първата компания поевтиняха с 5,9% и тя се озова на дъното на Stoxx 600, след като понижи очакванията си за цялата година и заяви, че не може да компенсира напълно ръста на производствените цени.

Цената на акциите на Siemens Gamesa се повиши с 9%, след като компанията обяви резултатите си за цялата година, а книжата на Darktrace поскъпнаха с над 12,6% и оглавиха европейския индекс на сините чипове, след като Berenberg потвърди препоръката си „купувай“ за книжата ѝ.

Цената на акциите на Richemont се повиши с 2,8% след съобщението, че активисткият хедж фонд Third Point е приобил дял в компанията за луксозни стоки.

Листнатите във Франкфурт книжа на Tesla поевтиняха с 3,5%, след като потребители в Twitter гласуваха с „да“ на предложението на главния изпълнителен директор на компанията Илон Мък да продаде 10% от акциите си в нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:46 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още