fallback

Силни отчети тласнаха нагоре европейските борси

Технологичният сектор поведе ръстовете, а банковият сектор отбеляза спад след решението на АЦБ за лихвите

19:31 | 04.11.21 г.

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси завършиха сесията в четвъртък с растеж, а пазарите реагираха на съобщението на Федералния резерв в САЩ, че ще започне да ограничава програмата си за изкупуване на облигации и на решението на Английската централна банка да запази непроменени лихвите засега, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 прибави 0,4%, а технологичният сектор поведе ръстовете с 1,4%. В същото време банковият сектор отбеляза спад от 2% след новото решение на АЦБ за паричната политика.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 е нагоре с 0,43% до ниво от 7279,91 пункта. Германският DAX се повиши с 0,44% до ниво от 16 029,65 пункта. Френският CAC 40 напредна с 0,53% и завърши деня на равнище от 6987,79 пункта.

Вниманието на пазарите беше насочено към решението на АЦБ да остави непроменена основната си лихва въпреки очакванията на някои инвеститори, че тя ще стане първата голяма централна банка в света, която ще повиши лихвите след пандемията. Паундът поевтиня с над 1% спрямо долара след съобщението.

Пазарите започнаха деня под влиянието на съобщението на Федералния резерв в САЩ в сряда, че ще започне да ограничава месечните покупки на облигации „по-късно този месец“. То ще се забави с 15 млрд. долара на месец, което означава, че количествените облекчения ще бъдат прекратени до средата на 2022 г., въпреки че Фед потвърди гъвкавия си подход, като заяви, че количествата може да бъдат променени, ако се наложи.

Сутринта в четвъртък беше натоварена с отчети в Европа, като Credit Suisse, BMW, Commerzbank, Deutsche Post, Tate & Lyle, BT, Monte dei Paschi di Siena, Enel и SocGen бяха сред компаниите, които обявиха резултатите си.

Credit Suisse надмина очакванията за третото тримесечие, но представянето ѝ е пострадало заради обвиненията в корупция в Мозамбик и други съдебни неприятности. Швейцарската банка съобщи също, че очаква да обяви нетна загуба през последното тримесечие на 2021 г. и допълни, че планира да ограничи дейността на подразделението си за инвестиционно банкиране.

Френската банка Societe Generale публикува в четвъртък по-добри от очакванията резултати за третото тримесечие на фона на по-високите приходи в бизнеса ѝ с корпоративно и инвестиционно банкиране. Книжата на компанията поскъпнаха с 1% в четвъртък.

Германският тръст за инвестиции в недвижими имоти Alstria Office REIT постигна най-голям ръст в Stoxx 600 от над 17%, след като съобщи, че е получил оферта за придобиване на стойност 3,5 млрд. евро от Brookfield Asset Management.

Книжата на BT поскъпнаха с над 11% след силен отчет.

На дъното на европейския индекс на сините чипове цената на акциите на германската химическа компания Lanxess намаля с над 7%, след като тя предупреди, че заради нарасналите разходи печалбата ѝ през 2021 г. ще бъде в по-ниския диапазон на очакванията ѝ.

Книжата на Virgin Money U.K. поевтиняха с над 9% заради натиск върху разходите, свързан с ускорения преход към дигитално банкиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:18 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още