fallback

Европейските инвеститори загърбиха тревогите от Apple и Amazon в края на деня

Петък бе белязан от множество тримесечни отчети и най-голямото IPO в Европа засега за тази година

19:44 | 29.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейските инвеститори не показват вече притеснения за лошите новини от американските технологични концерни Apple и Amazon.

Паневропейският Stoxx 600 завърши с ръст от 0,06%, като секторите и основните борси сочат в противоположни посоки. Акциите на компаниите за комуналните услуги отчетоха спадове, като се понижиха с повече от 1%. Технологичният подсектор също затвори сесията на отрицателна територия след разочароващите отчети от технологичните гиганти Apple и Amazon.

Започвайки от дневното си дъно от малко под 15 500 пункта, водещият германски индекс DAX компенсира почти цялата загуба. В края на деня остана минус от едва 0,05 процента до 15 688,77 пункта. На седмична база това означава увеличение от 0,9 процента. На месечна база ръстът е дори 3,45%. Индексът на средноголемите компании MDax бе надолу с 0,46% до 34 851,10 пункта.

Dax се справи добре с разочарованието около Apple и Amazon, казва анализаторът Йохен Щанцл от CMC Markets.

В Лондон FTSE 100 отстъпи с минималните 0,16%. В Париж главният бенчмарк CAC добави 0,38 на сто към стойността си.

Европейските инвеститори днес трябваше да реагират на натоварения ден с редица отчети, като на BNP Paribas, Natwest, Glencore, BBVA и Bank of Ireland.

На Wall Street фючърсите върху акциите се понижиха в началото на сесията в петък. Акциите на Amazon се обезцениха с 4% в разширената търговия, след като гигантът за електронна търговия не отговори на очакванията за печалбата и приходите за третото тримесечие. Акциите на Apple също се обезцениха с повече от 3%, след като тримесечните приходи на технологичния гигант не отговаряха на очакванията на фона на по-големи от очакваните ограничения в доставките на iPhone, iPad и Mac.

Инфлацията в еврозоната се ускори до 4,1% през октомври, достигайки 13-годишен връх. Данните бяха представени само ден, след като Европейската централна банка реши да запази лихвените проценти и позицията си по паричната политика непроменени въпреки продължаващия инфлационен натиск. Президентът Кристин Лагард се опита да омаловажи възможността за повишаване на лихвите през 2022 г., намеквайки, че играчите на пазара може да изпреварват себе си с прогнозите си.

Междувременно Volvo Cars осъществи своя пазарен дебют в петък, като акциите поскъпнаха с 22% спрямо цената им при оферирането. Листването на компанията бележи най-голямото IPO в Европа за тази година.

Биотехнологичната компания Argenx се покачи до върха на европейския индекс на сините чипове, след като отчете силни резултати през второто тримесечие. Акциите поскъпнаха със 7,6%.

Испанският кредитор BBVA и компанията за медицински технологии Convatec добавиха повече от 7% към стойността си. Производителят на видеоигри Ubisoft добави 4% към пазарната си капитализация, след като компанията отчете положителни резултати.

В другия край на индекса се озова нидерландският производител на осветлителни технологии Signify с понижение от 4,5%, след като печалбата му за третото тримесечие се сви с над 8% поради предизвикателства във веригите на доставки.

Финландската софтуерна компания Qt Group се озова на дъното на Stoxx 600, като акциите ѝ се сринаха с над 10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:27 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още