fallback

Гърция има достатъчно газ, но на висока цена

Южната ни съседка разчита на природен газ за производството на 40% от електроенергията

12:16 | 04.10.21 г. 5

Гърция няма притеснения относно количествата и доставките на природен газ през следващите месеци, но опасенията са свързани с цената на суровината, посочва англоезичната версия на "Катимерини".

Енергийният регулатор на южната ни съседка посочва, че Гърция получава газ основно от Русия и Азербайджан, като през първите осем месеца на годината тези доставки са покривали 67% от вътрешното потребление, или с 13,8% повече спрямо същия период на миналата година.

Преди дни българският газов оператор "Булгаргаз" също коментира, че България няма проблем с доставките  - страната ни получава газ от същите източници, но цената вече е рекордна и гони психологическите 100 лева за мегаватчас.

За разлика от България Гърция може да разчита на втечнен газ от терминала Ревитуса, разположен в близост до Атина. През миналата година през това съоръжение са получени 46% от потребения природен газ в страната. Основни доставчици са били САЩ (48% от общия внос), Катар, Нигерия и Алжир.

На този етап заявките до ноември са напълно гарантирани, включително и спот доставките, посочват още гръцките власти. Цената на втечнения газ обаче се увеличава. Затова и през лятото компании отказваха заявките заради поскъпването на суровината, а други си поделяха заявки, за да намалят разходите. Това вероятно ще бъде тенденцията за следващите месеци.

По данни на гръцкия газов оператор Desfa Гърция е увеличила потреблението на газ с 9,5% през 2020 година до рекордните 63,1 тераватчаса спрямо 57,4 тераватчаса през 2019 година. Със затварянето на част от въглищните мощности страната вече разчита на газа за 40% от производството на електроенергия.

Междувременно гръцкият парламент е одобрил и подкрепата, предложена от правителството за домакинствата заради високите цени на тока, съобщава кореспондента на БНР в Атина. Готвят се и нови мерки от началото на следващата година.

Енергийният министър Костас Скрекас обеща и компенсация за горивото за отопление и природния газ за бита, но без да коментира конкретните мерки, допълва още националното радио.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:25 | 14.09.22 г.
fallback