fallback

След силен петък европейските борси компенсираха вчерашния спад

Ловци на сделки доминираха на пазарите на Стария континент, а добри корпоративни данни тушираха поне засега тревогите

19:57 | 09.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейските фондови пазари се възстановиха в петък с подновен импулс от спада в курсовете преди ден. По-ниското ниво на курсовете веднага привлече отново ловци на сделки. Общоевропейският EuroStoxx 50 напредна с 1,91% до 4068,09 пункта и така успя да компенсира по-голямата част от загубата от предния ден. За седмицата обаче той все пак загуби 0,4 процента.

Наблюдаваните през последните дни възходи и падения на фондовите борси продължиха и в края на седмицата, ден след като страхът от нарастващото разпространение на делта варианта на коронавируса да подхрани още по-големи опасения относно икономическия подем сред инвеститорите. За наблюдателите на пазара сега фокусът е върху това дали спадът е просто временен. Във всеки случай възстановяването набара скорост през деня с началото на търговията на американските фондови борси.

Преди уикенда нещата очевидно се подобриха и на основните борси в отделните страни. В Париж френският референтен индекс Cac 40 се повиши с 2,07% до 6529,42 пункта. В Лондон FTSE 100 се повиши малко по-умерено с 1,30% до 7121,88 пункта. Там инвеститорите трябваше да асимилират факта, че наскоро британската икономика отслабна. Водещият германски индекс Dax постигна ръст от 1,73 процента до 15 687,93 пункта. В течение на седмицата Dax се повиши с 0,24%. MDax на средните акции се повиши в петък с 1,24% до 34 777,59 пункта.

В цяла Европа някои сектори, които наскоро бяха особено строго наказавани, се възстановиха значително. Това се отнася, наред с други неща, за автомобилния сектор с ръст в своя подиндекс от 3,4 процента.

Volkswagen, наред с други, разпространява по-добро настроение с добри ключови данни, които облекчават притесненията относно текущия недостиг на чиповете в индустрията. Следобед книжата на VW се изкачиха на върха на EuroStoxx с ценови отскок от почти 6 процента. Германският автомобилен концерн се възстановява все повече и повече от коронакризата от миналата година. Дори острият недостиг на чипове засега не може да спре курса за възстановяване. През първата половина на годината базираният във Волфсбург автомобилен производител отбелязва силни подобрения в оперативните приходи и паричния поток в автомобилния бизнес и представи ключови данни този петък. Пълните полугодишни резултати ще бъдат обявени в края на месеца.

Лидерът в класирането по браншове обаче беше суровинният сектор с увеличение на курса с 4,0 процента. Водени от това, акциите на стоманодобивните концерни също се радваха на голямо търсене в цяла Европа. Книжата на производителя на стомана ArcelorMittal се изкачиха на върха на Cac 40 с повишение от 5,4%. Експертите на Bank of America за пореден път повишиха очакванията си за цените на стоманата в петък.

Airbus също се радваше на силен ден с дневен ръст на цените на акциите от 3,4%, след като производителят на самолети съобщи, че доставките са се увеличили значително през юни. В допълнение  Airbus е имал и повече нови поръчки, докато сторниранията са били ограничени. След  новината и  акциите на а производителя на двигатели Safran, който е сред доставчижите на Airbus, поскъпнаха с 2,3%.

Междувременно препоръката за покупка от анализаторската компания Stifel тласна нагоре книжата на LVMH в Париж с около 3,6%. Производителят на луксозни стоки печели пазарен дял, но цената на акциите се развива под средното ниво, казва анализаторът на Stifel Роджерио Фухимори. Експертът също така увеличи прогнозите си за печалбата за групата.

В Лондон акциите на Vectura Group, специализирана в инхалаторите компания, поскъпнаха с 13% след предложение за поглъщане от Philip Morris, затваряйки малко над предлаганите 150 пенса на ценна книга. Американската тютюнева компания, която се стреми да инвестира повече пари извън никотиновия бизнес в лицето на нарастващата здравна осведоменост сред населението, предлага 1,2 млрд. долара за бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:05 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още