fallback

ЕК предлага да се изисква отрицателен тест за посещение на културни обекти

Комисията представи насоки за безопасно възобновяване на дейностите в културните и творческите области, ограничени заради пандемията

17:05 | 29.06.21 г.

Европейската комисия представи днес насоки за безопасно възобновяване на дейностите в културните и творческите области, ограничени заради пандемията.

Обстановката се подобрява, ваксинацията се ускорява, държавите от ЕС постепенно отварят отново културните обекти и възобновяват културните дейности, отчита комисията. Насоките целят предприемането на съгласуван подход според различните условия по места, предаова БТА. Целта на тези насоки е да се улесни координацията на мерките на държавите в ЕС.

Насоките на комисията се основават на опита на Европейския център за предотвратяване и овладяване на заболяванията. Те включват показателите за разпространение на заразата, мащаба на ваксинирането, използването на предпазни мерки, изследванията. 

Комисията препоръчва премахването на ограниченията да бъде постепенно, културните обекти да имат готовност за действие при откриване на заразени с ковид, всички служители на тези инситуции да имат достъп до данни за предотвратяване на разпространението на заразата и по възможност да се ваксинират.

Според ЕК е добре от посетителите на културни прояви да се искат доказателства за отрицателно изследване или за ваксинация и преболедуване. Комисията предлага при ограничено разпространение на вирусни щамове изискването за отрицателно изследване да важи и за ваксинираните.

Обектите от областта на културата следва да разполагат с данни за връзка с посетителите, ако се наложи проследяване на контактите. Тези обекти следва да прилагат правилата за безопасно разстояние между посетителите, да осигуряват места за миене на ръце, подходящо проветрение и често почистване на повърхностите. Използването на маски от посетителите е важна допълнителна мярка, се добавя в съобщението.

Комисията отчита, че спадът на продажбите на билети за кино е 70 на сто през миналата година. Концертните зали бележат спад на посещенията от 76 на сто и на приходите с 64 на сто, а музеите са загубили до 75-80 на сто приходи.

Държавите членки се приканват да използват в максимална степен Механизма за възстановяване и устойчивост с цел инвестиране в секторите и подобряване на капацитета им за адаптиране към новите тенденции и излизане от кризата.

Комисията значително увеличи финансовата си подкрепа за културните и творческите сектори — почти 2,5 милиарда евро по програма "Творческа Европа" и близо 2 милиарда евро по програма "Хоризонт Европа" са предназначени за културни, творчески и приобщаващи проекти в периода 2021 - 2027 година, припомня БНТ.

През есента на 2021 година Европейската комисия ще публикува онлайн ръководство относно финансирането от Европейския съюз за културата, обхващащо всички съществуващи фондове на ЕС, които държавите членки и секторите могат да използват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:40 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още