fallback

Данните за трудовия пазар в САЩ тласнаха европейските борси в различни посоки

Самолетопроизводителят Airbus се представи най-добре с ръст на цената на акциите си от над 9%

19:32 | 27.05.21 г.

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси не намериха единна посока по време на сесията в четвъртък, въпреки че за кратко достигнаха рекордни върхове. Впоследствие обаче те ограничиха ръстовете или записаха спад, след като ключов доклад за работните места в САЩ показа, че възстановяването на трудовия пазар в страната продължава, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 е нагоре с 0,2%, след като по-рано за кратко надмина рекордния връх от вчера от 447,15 пункта. Секторът на суровините отбеляза повишение от 3% и поведе ръстовете, а секторът на здравеопазването се понижи с 1%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 0,10% и завърши деня на ниво от 7019,67 пункта. Германският DAX е надолу с 0,28% до равнище от 15 406,73 пункта. Френският CAC 40 записа ръст от 0,69% до ниво от 6435,71 пункта.

Подадените за първи път заявления за помощи при безработица в САЩ са достигнали 406 хил. миналата седмица, показаха официални данни в четвъртък. Това е най-ниското им ниво от началото на пандемията от COVID-19 и е спад спрямо 444 хил. предходната седмица. Икономисти, участвали в допитване на Dow Jones, очакваха общо 425 хил. заявления.

Основните индекси отвъд Океана се повишават в четвъртък след по-добрите от очакванията данни за работните места, като Dow Jones Indusrial Average прибави около сто пункта в сутрешната търговия.

Републиканците в американския Сенат представиха контра предложението си на плана на президента Джо Байдън, което е за инфраструктурни разходи на стойност 928 млрд. долара, в момент когато двете партии се стремят към постигането на сделка. Новата оферта на Байдън към републиканците беше за общо 1,7 трлн. долара.

Обратно в Европа допитване на GfK за нагласите на потребителите в Германия показа, че те са се подобрили по-малко от очакванията през май до ниво от -7 спрямо ревизираните -8,6 през април. Анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха показателят да е на ниво от -5,2.

Преди началото на борсовата търговия отчетите си обявиха Johnson Matthey, Pets at Home, Daily Mail & General Trust, United Utilities, Tate & Lyle и Ted Baker.

Книжата на Airbus поскъпнаха с над 9% и оглавиха Stoxx 600, след като самолетопроизводителят обяви амбициозни производствени планове, като си поставя за цел да произвежда 64 самолета от модела А320 на месец до второто тримесечие на 2023 г.

Въпреки че постигна двуцифрен растеж за фискалната си година и повиши дивидента си, цената на акциите на Tate & Lyle се понижи с над 6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:08 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още